Forsen lanserar ny samverkansmodell

Ill: Forsen

Bolaget Forsen introducerar sitt erbjudande Forsen Samverkan, som är en ny samverkansmodell. Genom att ta totalansvar för byggprojekt – från idé och levarans hela vägen till full garanti – kan Forsen erbjuda lägsta projektkostnad och kortast projekttid, samtidigt som makten ligger hos byggherren under hela processen.

Det klassiska sättet att genomföra stora byggprojekt kan liknas vid en stafett. Någon får en idé och kontaktar experter, till exempel arkitekter, byggkonsulter och tekniker. När förskedet är klart vidtar upphandling av entreprenörer, som på kort tid ska förstå kunden och leverera en produkt som motsvarar förväntningarna. Och under den här resan hinner stafettpinnen lämnas över rätt många gånger. Vilket ofta leder till missförstånd, högre kostnader och försenade leveranser.

Om man istället kan utnyttja delentreprenörernas kunskaper redan från början uppnås riktig kundnytta, utan konflikter och missförstånd. Ingen har ju bättre kunskaper om hur man lägger ett undertak än takläggaren själv.

Att genomföra projekt i samverkansform – eller ”partnering”, som det ibland kallas – är inget nytt begrepp inom byggbranschen. Men för beställaren är partnering ofta en illusion eftersom det mesta är bestämt på förhand. Entreprenörerna är utförare men sällan med och utformar idéerna. Och de stora byggföretagen har ramavtal med sina underleverantörer vilket innebär att de inte konkurrensutsätter dem – och det leder i sin tur till högre kostnader.

Forsen säger sig vara först i Sverige att erbjuda verklig samverkan, där bolaget tar totalansvar och erbjuder byggherren direktkontakt med leverantörerna av marknadens bästa lösningar – hela tiden med Forsen vid rodret.

Forsen Samverkan ger byggherren verktyg för att kunna behålla makten över sitt projekt. I nära dialog med marknaden formas projektet stegvis, där vägval och prioriteringar baseras på verklig information om metod och pris.