Projekt: Stockholms stadsmuseum genomgår en totalrenovering

Översiktsbild över Stockholms Stadsmuseum. Bild: Stockholms stad, Lennart Johansson.
Ett viktigt syfte med renoveringen är att skapa en byggnad med bättre logistik för varor och besökare. Bild: Stockholms stad, Lennart Johansson.
Sommaren 2018 öppnar museet igen för besökare. Bild: Stockholms stad, Lennart Johansson.

Projektpresentation i samarbete med Stockholms Bygg och fastighetsmarknad

Stockholms Stadsmuseum, som är inrymt i en byggnadsminnesförklarad fastighet vid Slussen med anor från sent 1600-tal, genomgår för närvarande en omfattande renovering som inleddes sommaren 2016. Sommaren 2018 öppnar Stadsmuseet igen, då som en mer funktionell och estetiskt tilltalande byggnad.

Ett viktigt syfte med renoveringen är att skapa en byggnad med bättre logistik för varor och besökare. Utställningsytorna ska kompletteras med en ny permanent utställning och museet ska utökas med nya publika ytor. Tanken är att Stockholms stadsmuseum ska utvecklas som mötesplats i samband med renoveringen och dessutom bli mer inbjudande för besökare genom att bli synligare utifrån. Dessutom framhävs byggnadens ursprungliga arkitektur och planlösning i samband med renoveringen.

En tillgänglighetsanpassning som gör museet mer tillgängligt för funktionshindrade genomförs också. Eftersom fastigheten är byggnadsminnesmärkt övervakas hela renoveringen av en antikvarie.

El, ventilation och VVS byts ut

– Hittills har vi lagt mycket fokus på att demontera delar av byggnaden invändigt, som en del av arbetet med att skapa en helt ny, öppen och modern planlösning som frigör mer utrymme för utställningar. Vi har även tilläggsisolerat husets vindar, ett arbete som nu börjar bli klart. Hela husets fasad ska putsas, nu har vi påbörjat putsen av den del av fasaden som vetter mot innergården. Såväl el som ventilation och VVS byts ut i hela huset, ett arbete som pågår för fullt nu, säger Charlotte Magnusson, projektledare för renoveringen av Stadsmuseum på Fastighetskontoret i Stockholms stad.

Text: Annika Wihlborg 

Fakta

Stadsmuseet, ombyggnad, utveckling och underhåll av museum på Södermalm, Stockholm

Byggherre: Stockholms stad, Fastighetskontoret

Projektledare: Forsen 

Arkitekt: Cedervall Arkitekter

Konstruktör: WSP

Tidsram: Byggstart juni 2016, beräknas stå klart november 2017