Myndigeheternas insats mot osund konkurrens i arbetslivet gav resultat

Bild: Arbetsmiljöverket.

För att bekämpa arbetsgivare som bryter mot lagar och regler för att vinna konkurrensfördelar har Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket har genomfört oanmälda kontroller på byggarbetsplatser i flera städer runtom i landet. 

Deltagande myndigheter har inspekterat och kontrollerat sammanlagt nio i förväg utvalda arbetsplatser inom byggbranschen. Det har skett i Sundsvall, Stockholm, Norrköping, Örebro och Göteborg.

Totalt kontrollerade myndigheterna 32 företag, inklusive underentreprenörer. På vissa ställen har även Ekobrottsmyndigheten, Migrationsverket och nationella samordningen mot människohandel på Länsstyrelsen i Stockholmdeltagit.

– Det är första nationella insatsen vi genomför tillsammans med polisen och skattemyndigheten för att komma åt arbetsgivare som medvetet fuskar för att vinna fördelar över konkurrenterna. Oseriösa arbetsgivare låter arbetstagare riskera hälsa och ibland sina liv för att vinna kontrakt. Så kan det inte fortsätta, säger Patrik Hemmingsson, projektledare på Arbetsmiljöverket för inspektion inom arbetet mot osund konkurrens.

Kontrollerna har bland annat lett till 5 förbud att fortsätta arbetet på grund av allvarliga arbetsmiljörisker, 11 sanktionsavgifter gällande bland annat bristande fallskydd, cirka 25 omhändertagna personer, 1 förundersökning mot ekonomisk brottslighet och 15 påbörjade ärenden om brister i bestämmelser runt personalliggare.

Med olika verktyg mot samma mål

Samtliga myndigheter ser nyttan i att tillsammans motverka osund konkurrens i arbetslivet.

– Myndigheterna har olika uppdrag, regler, kunskap och metoder. Genom samarbete kan vi från olika håll komma åt företag som bryter mot regelverken i olika branscher, säger Patrik Hemmingsson.

– Polisens fokus har varit att ingripa mot verksamhet som innebär en otillbörlig exploatering av arbetskraft, säger Emil Eisersjö, nationella operativa avdelningen vid Polisen.

– Oannonserade kontroller ökar möjligheten att i ett tidigt skede upptäcka oseriösa företag. Genom att tumma på olika regler skadar oseriösa företag förutsättningarna för sund konkurrens inom byggbranschen, säger Conny Svensson, nationell samordnare, Skatteverket.

Arbetsmiljöverket driver arbete för att skapa sund konkurrens

Insatsen och tillslagen under förra veckan ingår i en större Europol-ledd aktion som handlar om arbetskraftsexploatering. Totalt deltog 24 europeiska länder. Insatserna sker inom det arbete som pågår mot osund konkurrens som Arbetsmiljöverket driver, där en rad myndigheter samarbetar. Syftet med projektet är att:

  • inspektera företag som skaffar sig konkurrensfördelar genom att inte följa gällande regler och lagar
  • se till att arbetstagare inte far illa eller blir utnyttjade
  • utveckla samverkan mellan arbetsmiljöverket och berörda myndigheter. I detta ingår också att myndigheterna kan samverka vid inspektioner och kontroll.

Exempel på sådant som ger en osund konkurrensfördel är brott mot arbetsmiljölagen, skattelagstiftningen, utlänningslagen samt bedrägeri och arbetskraftsexploatering.