Intervju: En av Sveriges mest framgångsrika uppstickare i byggbranschen

Serneke är en av Sveriges snabbast växande byggkoncerner. Företaget har utvecklats från ett lokalt entreprenadbolag till en snabbväxande koncern sedan det grundades av Ola Serneke 2002. För Ola Serneke är det en stark drivkraft att fortsätta expandera och utmana de stora byggjättarna.

 

– Vårt största, och kanske mest kända projekt, är Karlastaden med Karlatornet, på Lindholmen i Göteborg. Karlastaden är en helt ny stadsdel med åtta kvarter med 2 000 bostäder, handel, kontor och service. Det blir en tät och levande stadsdel, tack vare att vi bygger tätt och högt. Karlatornet blir Nordens högsta byggnad och innehåller förutom cirka 570 lägenheter även ett hotell. I Kungälv utanför Göteborg är vi med och utvecklar den nya stadsdelen Kongahälla. Där bygger vi både bostäder och ett nytt köpcentrum som är den största satsningen av den här typen på tio år i regionen, säger Ola Serneke.

 

Ett annat stort projekt som Serneke nyligen satt igång med är nya Campus Eskilstuna som byggs åt Mälardalens högskola. På platsen där gamla Sporthallen och Vattenpalatset låg byggs en 20 000 kvadratmeter stor samlingsplats för 4 000 studenter och 300 medarbetare. Ett annat intressant projekt är utveckling av Säve flygplats, där Serneke ska utveckla 2 miljoner kvadratmeter mark.

 

Fyra i landet efter de tre största byggföretagen

– Vi har haft ett fantastiskt år 2016. Våra intäkter ökade med 28 procent till nära 4 miljarder och vi har en orderstock på drygt 7 miljarder. Vårt resultat var starkt, liksom soliditeten. Vi fortsätter vår långsiktiga strategi att växa lönsamt och ta marknadsandelar från de stora på marknaden. Nu är vi nummer fyra i landet efter de tre största byggföretagen. Ett viktigt steg under förra året var givetvis att vi introducerades på börsen. Det skapar ännu bättre förutsättningar för att fortsätta mot våra framtida mål. Nu jobbar vi vidare för att expandera i våra tillväxtregioner, förutom i Göteborgsregionen, även i Skåne och framför allt Stockholm och Mälardalsregionen, säger Ola Serneke

 

Sernekes långsiktiga mål är att omsätta 10 miljarder år 2020 och vara bland de 30 största entreprenadbolagen i världen år 2030.

 

– Vi har en allvarlig situation med den bostadsbrist som råder i Sverige i dag. Framför allt våra storstadsregioner växer snabbt och bristen på bostäder är ett hot mot vår tillväxt och konkurrenskraft.

Nu har vi ökat byggtakten i landet till nivåer som vi inte sett sedan miljonprogrammets dagar, men vi måste bygga ännu mer. Det är viktigt att få fram en effektiv, hållbar och långsiktig bostadspolitik med breda överenskommelser, och det snabbt. Politikerna måste prioritera frågan och se över regelverken. Det finns för många regler och restriktioner som förhindrar, försenar och fördyrar bostadsbyggande, säger Ola Serneke.

 

Reglerna för bostadsbyggande bör förenklas

Han anser att reglerna för bostadsbyggande bör förenklas och kraven sänkas, bland annat vad gäller tillgänglighet, buller och kraven på ett visst antal parkeringsplatser för nyproduktion.

 

– Vi kommer att behöva bygga i snabb takt framöver för att råda bot på bostadsbristen. Då krävs att alla inblandade parter, politiken, det offentliga och näringslivet, tar ansvar och samarbetar och hittar lösningar på frågor som regleringar, regelverk, löner, utbildning och kompetensförsörjning, säger Ola Serneke.

 

Kommunerna bör förenkla plan- och byggprocesserna och införa en effektivare marktilldelning och snabbare handläggning. Fokus måste flyttas från detaljreglering till att skapa förutsättningar för attraktiva områden och miljöer. Det bör även satsas på utbildning i byggsektorn eftersom det råder brist på både kompetenta yrkesarbetare och tjänstemän. Bristen gör att lönenivån trissas upp, vilket gör det dyrare att bygga, säger Ola Serneke.

 

Efterlyser effektivare sätt att producera byggmaterial

Att bygga i Sverige är relativt dyrt. För att sänka kostnadsnivån krävs, enligt Ola Serneke, att man anpassar lönerna efter konkurrensen från övriga EU, annars riskerar svenska yrkesarbetare att konkurreras ut. För höga löner gör att det blir det för dyrt att producera bostäder. Detta leder i sin tur att det är svårt att bygga hyreslägenheter, då hyrorna per automatik blir för höga.

 

–Vi måste också hitta effektivare och billigare sätt att producera byggmaterial. Just nu går det åt för mycket medel till sådant som inte skapar något värde. Det behövs även en satsning på utbildning på alla nivåer, gymnasiet, yrkesutbildningar och högskola för att fler ska få upp ögonen för byggbranschen. Bristen på kompetent personal driver upp byggkostnaderna, säger Ola Serneke.

 

Är extra stolt över Karlastaden

Hans drivkrafter som entreprenör är desamma när han startade 2002, nämligen att nå sina mål, utmana jättarna i branschen och visa att allt går att genomföra med engagemang, hårt arbete och envishet.

 

– Jag är självklart stolt över alla våra projekt, men det känns bra att Karlastaden och Karlatornet nu är på väg att förverkligas eftersom det är ett gigantiskt projekt som möttes av skepsis när jag först presenterade det. Prioriet Serneke Arena i Kviberg är också ett projekt jag är extra stolt över. Den har tillfört mycket till staden, inte bara som en plats för göteborgarna att se och utöva idrott på, men också som ett bidrag till integration mellan östra Göteborg och de mer centrala delarna, säger Ola Serneke.

 

Text: Annika Wihlborg