Svenskt träbyggande uppmärksammades i Ryssland

Foto: Svenskt Trä.

Det internationella intresset för svenskt träbyggande är stort och därmed även intresset för Träpriset som delas ut av branschorganisationen Svenskt Trä vart fjärde år. Sverige bjöds nyligen in vid Arkitekturmässan ARCH Moscow, som hölls  24-28 maj, i ett samarbete mellan branschorganisationen Svenskt Trä, Sveriges ambassad och Sveriges arkitekter.

Under en föreläsning och paneldiskussion berättade Alexander Nyberg, arkitekt på Svenskt Trä, och Josef Eder, arkitektkontoret General Architecture , om det ökande intresset för träbyggande i Sverige.

- Utöver att lyfta fram specifika träbyggnader var det värdefullt att utifrån Träprisets 50-åriga historia även ta upp träbyggandets utveckling över tid. Det har skett en accelererande utveckling av ökat och breddat träbyggande i Sverige, säger Alexander Nyberg och fortsätter:

-  Vi ville berätta om de faktorer som ligger bakom den här utvecklingen. Det hade inte varit möjligt utan den skogsbrukspolitik vi fört i Sverige sedan början av 1900-talet och som gör att vi nu har större tillgång på skogsråvara än någonsin.

Även klimatfrågan med den ökade oron över den accelererade koncentration koldioxid i atmosfären bidrar till det växande intresset för träbyggande. Trä är ett förnybart byggmaterial som tar upp koldioxid, den direkt klimatpositiva fotosyntesen motverkar växthuseffekten.

Andra faktorer bakom det ökade träbyggandet är den tekniska utvecklingen vi har med nya produkter och byggsystem samt att vi idag bygger mer ”off site” (förtillverkat) i kontrollerade, effektiva monteringsmiljöer som kortar ledtider och säkrar kvalitet.

- Trä är ett material människor mår bra av och som förmedlar välbefinnande. Större byggföretag i Sverige börjar se detta som en tillgång, utöver de miljömässiga och tekniska fördelarna. Trä säljer, vare sig mottagaren är en lägenhetsköpare eller vårt stora grannland i öst, så är det bara avslutar Alexander Nyberg.