Dubbelt så dyrt att ta fram detaljplan för byggande i Göteborg

Bild: Västsvenska Handelskammaren.

Historiskt sett befinner sig Göteborg just nu i den snabbaste expanderingen rent byggnadsmässigt någonsin. Enligt Västsvenska Handelskammarens undersökning Processen sticker Göteborg ut jämfört med Stockholm och Malmö, på flera sätt. 
  – Det kostar dubbelt så mycket att få fram en bostad i detaljplan i Göteborg jämfört med de två andra storstäderna, säger Gunilla Grahn Hinnfors, ansvarig för stadsutvecklingsfrågor på Handelskammaren.

I Göteborg kostar det 28 000 kronor att få fram en bostad i detaljplan. Samma siffra i Malmö är 15 000 och i Stockholm 17 000. Det visar rapporten Processen – om varför det är så krångligt att bygga i Göteborg och vad vi kan göra åt det, en undersökning WSP gjort för Handelskammaren. 

  – Det är förstås oacceptabelt och ett hinder för tillväxt. Behoven av både bostäder och kontor är jättestora och investeringsviljan är hög. Det gäller att ta till vara den, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren.

– Trots allt händer det mycket positivt. Jag ser en enorm potential för byggandet i Göteborg. Vi är nu mitt i steget, mellan planer och förverkligande, säger Gunilla Grahn Hinnfors.

Efter decennier av för lite byggande planeras 7000 extra bostäder utöver ordinarie produktion i Göteborg fram till 2021. 

  – BoStad2021 är ett viktigt projekt, både för att det innehåller många bostäder men också för att det pekar på ett för Göteborg nytt sätt att jobba. Här gäller det att hålla i projektet och dra lärdomar av det. En sak vi redan ser behovet av är bättre och tidigare samarbete med Länsstyrelsen och Trafikverket för att undvika förseningar och avbrutna planer.

Takten i planarbetet måste alltså öka för att stämma överens med behoven hos medborgarna och näringslivet.

  – Göteborg har även ett akut behov av kontor. Vi har minst antal lediga kontor i hela Norden, om vi jämför de större städerna. Det viktigaste framåt är att ha tydliga och tidsatta mål för byggandet. Våra medlemsföretag upplever att osäkerheten kring projekt är stor och att förvaltningarna i Göteborg är dåligt samordnade och alltför inriktade på detaljer. Det är lednings- och attitydfrågor som jag hoppas att staden tar tag i på allvar.

Flest överklaganden
Ett annat problem är antalet överklaganden. Göteborg har högst andel överklaganden, 43 procent, det kan jämföras med Malmös 14 procent. För en snabbare och mer effektiv planprocess ser Gunilla Grahn Hinnfors en rad åtgärder. De tre huvudsakliga är: 

  – Det första är tidsatta mål och verklig samverkan mellan förvaltningarna och mellan staden och byggaktörerna. Sen behöver vi minska detaljstyrningen och frigöra resurser till att jobba mer med översiktsplanering och samordning med statliga myndigheter som Länsstyrelsen och Trafikverket.

  – Och sist men inte minst, inför allmän initiativrätt och låt byggaktörerna själva rita detaljplaner som sedan behandlas av byggnadsnämnden. Då sätter det offentliga mer ramarna för byggandet och lämnar själva utformningen till aktörerna.