Almedalsveckan: "Allt fler rycks med i hysterin"

Panelen bestod av Lisa Deurell, arkitekt och samhällsdebattör, Elise Grosse, arkitekt & hållbarhetsexpert på White Arkitekter och Tommy Lenberg, vd på Byggherrarna. Samtalet leddes av Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg. Foto: Stockholmsmässan.

Samhällsbyggararenan bjöd in till en paneldebatt nu under den pågående Almedalsveckan, med fokus på de hetaste frågorna i samhällsbyggnadssektorn. I panelsamtalet – som leddes av Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg – medverkade Lisa Deurell, arkitekt och samhällsdebattör, Elise Grosse, arkitekt & hållbarhetsexpert på White Arkitekter och Tommy Lenberg, vd på Byggherrarna.

Under fjolårets bostadsdebatt i Almedalen diskuterades det kring de 700 000 bostäderna som behöver byggas till 2025. I år handlade diskussionen framför allt om hur det ska gå till. Vem ska bygga alla bostäder när branschen står inför en enorm arbetskraftsbrist? Hur ska digitaliseringens risker och möjligheter behandlas? Och hur ska aktörerna i byggprocessen bli bättre på att samverka – på riktigt?

Både Tommy Lenbergoch Elise Grosse uppfattade ett starkt fokus på samverkan i årets samhällsbyggnadsdebatt, samt de olika plattformar som växer fram för att underlätta samspelet mellan människor.

– Testbäddar, sociocracy (metod för att organisera kollaborativa organisationer) och cirkulär ekonomi är verkligen i ropet. Och med digitaliseringen kommer också frågan om ansvarsfördelning – vem bär egentligen ansvaret om en självkörande bil krockar?, frågade sig Elise Grosse.

Snabb byggtakt kan ge sämre livsmiljöer 
Lisa Deurell konstaterade att även träbyggande och energismart byggande trendade under årets Almedalsvecka. Hon lyfte också fram farhågan om att kvaliteten i våra byggda miljöer sänks nu när byggtakten ökat rejält de senaste åren.

– Jag vet många planerare på kommunerna som inte hinner med, men inte heller kan säga nej. Vi riskerar att få sämre livsmiljöer, då planarbetet stressas fram.

Elise Grosse höll med:

– Jag tycker inte att vi bygger stad idag, vi bygger lägenheter, underströk hon.

Riskabel kortsiktighet 
Tommy Lenberg bekymrade sig över kortsiktigheten i byggandet, nu när byggbolagen passar på att bygga så mycket som möjligt för att marknaden är het.

– Att allt fler rycks med i denna hysteri gör mig faktiskt rätt orolig, för jag är inte så säker på att det är de långsiktiga behoven som styr eller samhällsekonomiska förtecken som ligger till grund för denna byggexpansion.

Nästa år är det val och panelen fick avslutningsvis önska sig ett vallöfte från politikerna. Lisa Deurell vill att allas rätt till bostad ska upp på agendan, Tommy Lenberg tycker det börjar bli dags för en ny bostadssocial utredning och Elise Grosse vill att gifterna i samhället uppmärksammas samt vilka konsekvenser det för med sig.

Förtätning, digitalisering och kompetensförsörjning 
Under tre intensiva dagar har Samhällsbyggararenan bjudit på seminarier om såväl förtätning, digitalisering och kvalitet i byggandet som kompetensförsörjning och möjligheten att byta yrkeskarriär mitt i livet. Allt med fokus på människan i centrum.

Ett seminarium av Trä- och möbelföretagen inledde veckan där vikten av att bygga det folk vill ha och förtäta rätt, med trädgårdsstaden som utgångspunkt, lyftes fram. Torleif Bramryd, professor och Michael Johansson, teknologie licentiat från Lunds Universitet fortsatte på förtätningsspåret med en diskussion om betydelsen av en genomtänkt mobilitets- och transportplanering.

Installatörsföretagen tog upp en av de mest brännande frågorna i byggbranschen idag, nämligen hur vi får folk att utbilda sig till bristyrken såsom vvs- och elinstallatörer. Jens Albrektsson, chef för kompetens och utbildning på Installatörsföretagen, framhöll det paradoxala i att det som akademiker är nästan omöjligt att bli antagen till en installatörsutbildning idag – eftersom dessa utbildningar endast är förbehållna gymnasieelever och människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Samhällsbyggararenan avslutades med WSP:s seminarium om hur vi
skapar ”världens smartaste stad”. Urbaniseringen är en utmaning, men ger också möjlighet till smart planering där uppkopplade saker och självkörande fordon kan ge yteffektiva lösningar och goda livsmiljöer utan att slösa på jordens resurser. Det viktiga i sammanhanget är att den smarta staden utgår ifrån människan och att tekniken blir en möjliggörare istället för ett hinder.