Så säkerställs brandsäkerheten i Br0-byggnader

Foto: Kristin Klein.
Annie Martinsson från FSD i Göteborg ingick i den panel som diskuterade BR0-byggnader på Brandskydd 2017. Foto: C-G Hanberg

I byggnader med ett mycket högt skyddsbehov, t ex ett sjukhus, räcker det inte med att följa Boverkets föreskrifter och allmänna för att få ett fullgott brandskydd.

Detsamma gäller höghus med fler än 16 våningar. I dessa fall måste brandkonsulten verifiera brandskyddet genom analytisk dimensionering.

 

För att säkerställa ett optimalt brandskydd i dessa så kallade Br0-byggnader (se faktaruta) måste brandkonsulten göra en situationsanalys, identifiera berörda föreskrifter från BBR, fastställa tillräckliga krav och göra en helhetsanalys av byggnaden (analytisk dimensionering, se faktaruta).

På Brandskydd 2017 diskuterades problematiken kring Br0-byggnader av en panel bestående Annie Martinsson, brandkonsult på FSD i Göteborg, Ola Carlén, Attunda Brandkår, Anders Johansson, Boverket och Magnus P Olgemar, Brandskyddslaget.

 

En interaktiv diskussion

–Åhörarna fick med hjälp av en mentometer ta ställning till om skyddsbehovet uppfyllde kraven för Br0-byggnader och om kraven var relevanta för respektive byggnad, berättar Annie Martinsson. Totalt handlade det om tre olika byggnader.

När det brinner på en nattklubb med många gäster kan följderna bli katastrofala om utrymningsvägarna är blockerade. Det finns det tragiska exempel på. Ett av fallen handlade om en nattklubb med 1 500 gäster med ett gångavstånd på högst 15 meter till en utrymningsväg och dörrbredder enligt Br1-byggnad (se faktaruta). Dessutom hade nattklubben ett automatiskt utrymningslarm. Brandskyddet är utformat som om det vore en Br1-byggnad men dörrbredderna är anpassade för en utrymning av 150 personer per meter dörrbredd.

–Majoriteten av åhörarna ansåg att säkerhetsnivån inte var tillräcklig, säger Annie Martinsson. För att kunna uppnå erforderlig säkerhetsnivå måste brandkonsulten i detta fall använda sig av analytisk dimensionering, t ex genom en rökfyllnadsberäkning och en utrymningsanalys.

 

Två olika kontorshus

Fall två avsåg ett kontorshus på 40 våningar med sprinkler. På varje plan fanns tre kontor med 50 personer i vart och ett av dem. Det fanns inga utrymningshissar.

–Här frågade vi åhörarna om det räcker med ett Tr1-trapphus (se faktaruta) som enda utrymningsväg för att uppfylla BBR:s (Boverkets Byggregler) krav för en Br0-byggnad (se faktaruta) med sprinkler. Det ansåg de flesta att det inte gjorde. Det andra kontorshuset åhörarna fick tycka till om hade 30 våningar, två trapphus (Tr1 och Tr2, se faktaruta) och en fasad med brännbart material, provad och godkänd enligt SP Fire 105. I övrigt som det första höghuset.

–Här menade åhörarna att det inte är lämpligt med en brännbar fasad för en så hög byggnad, även om det kan vara tillåtet enligt BBR (Boverkets Byggregler), säger Annie Martinsson.

När det gäller komplexa byggnader med ett stort eller mycket stort skyddsbehov räcker det enligt Annie Martinsson inte med att med att uppfylla BBR-kraven.

––Det handlar till stor del om att säkerställa värdet på fastigheten för beställaren. Många aspekter måste då vägas in t ex flexibilitet vid ändrad verksamhet, försäljningsvärde och försäkringskrav, avslutar hon.