Marco Piva designar lyxlägenheter i Chengdu

Marco Piva har skapat en elegant blandning av kinesisk kultur med italiensk tradition som ger en estetisk, funktionell och känslomässig symbios. Bild: Studio Marco Piva
Byggnaden blir färdig 2020. Bild: Studio Marco Piva
Marco Piva har skapat en elegant blandning av kinesisk kultur med italiensk tradition som ger en estetisk, funktionell och känslomässig symbios. Bild: Studio Marco Piva
Utsikt från ett badrum. Bild: Studio Marco Piva

I den kinesiska staden Chengdus historiska hjärta, världens mest dynamiska och snabbväxande område, designade italienska Studio Marco Piva dekoren för en mängd lyxiga lägenheter som ska försköna höghuset Tonino Lamborghini Towers, när byggnaden blir färdig 2020.

Med utgångspunkt av en analys om staden antogs ett designförslag som hade hämtat inspiration från den omgivande lokala naturen, arkitekturen och kulturen.

Syftet var att skapa ett nytt sätt att leva i kompakta utrymmen, utveckla ett elegant och högkvalitativt interiörkoncept. Marco Piva låter naturens form och dess färger återspegla i de valda materialen och ytmönstren, som består av ytterst rikt dekorerad marmor, som i sin tur präglas av starka vertikala linjer som påminner om bambuskott i det närmaste naturreservatet, omgivna av cirkulära element som reflekterar ljus samt lampor och bord i form av traditionella kinesiska parasoller. Formerna är spännande, flytande och funktionella. Detta är det språket som är utmärkande för Marco Pivas arkitektoniska skapelser, produktdesign och inredning.

Studions förberedande insatser i materialforskning och -teknologi, värdet av differentiering, designinnovation under ledning av Studiodada Associates, har resulterad i produktion som blir en av de mest representativa för perioden Radical Design.

Studio Marco Piva etablerades på 1980-talet. Sedan dess sträcker designbyråns arbete allt från stora projekt till arkitektonisk inredning, och till och med industriell design. Marco Piva är en globetrotter och en formgivare, en innovatör som är utbildad i rationella tillvägagångssätt. Marco Piva studerar, analyserar och skapar designlösningar som genomträngs av stilistisk frihet och kompositiv nykterhet.

Text: Markku Björkman