Ny inköpsmodell för bostäder testas i Oslo

Ny bostadsprismodell: Obos lockar hemköpare med rabatt på bostäder på Ulven i Oslo. Foto: Arkitektbyrån, Hildebrand

Norska fastighetsbolaget Obos ger köparen möjlighet att välja bland 141 nya bostäder i Ulvenparken enligt en ny  inköpsmodell, som bär namnet "ordinarie Obos Bostart", med priser som ligger upp till 15 procent under ordinarie pris, skrev bolaget i ett pressmeddelande 22 maj.

I gengäld kräver Obos att företaget får rätt att köpa fastigheten när köparen vill sälja den.

OBOS betalar ett pris som är det samma som köparen köpte fastigheten för från början, justerat enligt förändringar i bostadsprisindex för fastigheter i Norge.

Inledningsvis tillämpas modellen för 141 bostäder på Ulven, men om systemet blir framfångsrikt utvidgar Obos det till andra projekt.

- Obos Bostart är ett unikt pilotprojekt och ett ärligt försök att hjälpa fler människor till bostadsmarknaden. Det kommer att bidra till att uppfylla vårt mål att ge våra medlemmar billigare och bättre bostäder, säger VD Daniel Kjørberg Siraj från Obos.

Så här fungerar inköpsrätten:

Om ägaren av lägenheten någon gång vill sälja lägenheten, har Obos rätt att kunna köpa den tillbaka till det ursprungliga försäljningspriset justerat efter en procentsats som motsvarar förändringar av lägenhetspriser för lägenheter i Oslo-området, och som baseras på husprisindex för fastigheter Norge.

Det innebär att om köparen vill ha en förändring i priset på sin lägenhet, kommer priset att bli genomsnittet hos alla lägenheter i Oslo.