Krutviken- ett havsnära boende i Karlskrona med båtplatser och gemensam bastu

Den hästskoformade byggnaden är karakteristisk för Brf Krutviken.
Närheten till vattnet gör att de boende även har tillgång till båtplatser utanför huset. Bildkälla: Wingårdhs arkitektkontor
Kvarteret har ett optimalt läge, nära havet, Wämöparken och centrala Karlskrona. Bildkälla: Wingårdhs arkitektkontor

Text: Annika Wihlborg

 

Nära havet och centrala Karlskrona byggs kvarteret Krutviken, som blir ett boende utöver det vanliga. Här byggs 52 genomgående bostadsrättslägenheter på mellan ett och tre rum och kök. Samtliga lägenheter präglas av generösa takhöjder och en hänförande utsikt över vattnet och Karlskrona med omnejd.

 

Brf Krutviken, som ritas av Wingårdhs arkitektkontor, består av en fyravåningsbyggnad i trä formad som en hästsko, vilket skapar avgränsning mot omgivningen. Samtidigt öppnar byggnaden upp sig mot havet och solen i söder. Arkitekturen har många kopplingar till Karlskronas långa marina historia. Samtliga lägenheter får en egen balkong eller uteplats. Marklägenheterna nås direkt från gatan via en inglasad veranda.

Modernt bergvärmesystem ger låga driftskostnader

Balkongerna har glasade räcken och kan glasas in om de boende så önskar. Detsamma gäller uteplatserna för de boende på marknivå. De boende delar även på en gemensam innergård, en lokal som kan användas till sammankomster och fester, båtplatser samt en bastu med egen badbrygga och utsikt mot vattnet.

Stora fönster och en takhöjd på 2,7 meter gör att lägenheterna känns luftiga. De boende kommer även att ha tillgång till en bilpool. Det, kombinerat med närheten till centrala Karlskrona, gör det enkelt att bo i Krutviken utan egen bil. Brf Krutviken kommer att få låga driftskostnader tack vare ett bergvärmesystem som även försörjer lägenheterna med förvärmd tilluft vintertid och komfortkyla sommartid.

Faktaruta; Krutviken Wämö, nybyggnad av flerbostadshus i Karlskrona

Byggherre: Brf Krutviken

Byggherreombud: SBU Svensk Bostadsutveckling

Totalentreprenör: John Svensson Byggnadsfirma

Omfattning: 52 lägenheter

Tidsram: Byggstart vår 2018, inflyttning december 2018

Arkitekt: Wingårdhs arkitektkontor