JLL reviderar årets prognoser för Ryssland

JLL:s huvudkontor i Chicago. Foto: Ken Walker

Jones Land LaSalle, Russia & CIS har sänkt prognosen för rysk BNP för 2014 till 0,0 procent. Den politiska och ekonomiska osäkerheten som har präglat årets första kvartal, har haft en betydande negativ inverkan förutom på ryska tillväxtprognoser, men också på lokala investeringar inom fastighetsmarknaden.

Med ekonomin under press och med allt fler osäkra investerare, har tvingat JLL, Russia & CIS:s analytiker att revidera sina investeringsförväntningar för år 2014 till 3,4 miljarder dollar från tidigare prognos, som låg på 7 miljarder dollar i början av året.

– Denna nedgradering av vår framtidsprognos innebär att investeringsvolymen kan bli den lägsta efter finanskrisen och jämförbar men den totala investeringsnivån under år 2009 när den nådde 3.2 miljarder dollar. Vi räknar dock med en viss ökning av aktiviteterna före juli, sade Tom Mundy, chef för forskning i JLL:s Rysslandsfilial.

Den totala investeringsvolymen i Ryssland, som uppgick till 472 miljoner dollar under årets första kvartal, var en dramatisk minskning med 77 procent jämfört med samma kvartal året innan, enligt JLL analytiker.

Det bör dock noteras, enligt Mundy, att denna nedåtgående dynamik är till stor del ett resultat av en rekordhög volym under förra årets första kvartal, bland annat på grund av försäljningen av Metropolis SEK och en rad relativt framgångsrika fastighetsaffärer som slutfördes senare under 2013.

Tom Mundy hänvisade även till det faktum att investerare förstår fortfarande den ryska marknadens grundläggande dynamik vilket innebär att det finns fortfarande attraktiva objekt i de flesta regioner.

– Men på grund av den osäkra situationen i Ukraina och med anledning av ansenlig valutavolatilitet, befinner sig investerarna i ett "vänta och se"-läge. Denna tilltagande försiktighet kommer oundvikligen påverka investeringsvolymer på kort sikt, understryker Tom Mundy.

JLL agerar dels som rådgivare, dels som fastighetsägare och fondförvaltare för egna fastighetsfonder. JLL har idag sitt huvudkontor i Aon Center i Chicago i USA och har kontor i cirka 50 länder.

Dagens Jones Lang LaSalle bildades 1999 när brittiskbaserade Jones Lang Wooston gick samman med amerikanska LaSalle Partners. Jones Lang Wooston var det äldsta av de två företagen med rötter i ett auktionsföretag bildat 1738.

I Sverige var en viktig händelse för företaget när fastighetsbolaget Diligentia, då ett dotterbolag till Skandia Liv och ett av Sveriges största fastighetsbolag, år 2000 överlät ansvaret för fastighetsförvaltningen och ekonomisk förvaltning till JLL.