Ettårig fotbollsarena i Linköping

Foto: Göran Billeson

För ungefär ett år sedan invigdes den nya fotbollsarenan i Linköping. Vid bygget togs stor hänsyn till både miljöpåverkan och tillgänglighet för funktionshindrade.

Den 25 maj 2013 invigdes Linköpings fotbollsarena. Förutom fotbollsmatcher kommer arenan att användas för större idrottsevent och konserter, men också konferenser och föreläsningar i arenans VIP-avdelning.

– För oss på kommunen har miljöaspekten samt tillgänglighet för funktionshindrade varit viktiga, säger Karin Semberg, kultur- och fritidschef på Linköpings kommun.

Arenan ägs av den privata fastighetsägaren Botrygg och hyrs av kommunen för 11,4 miljoner per år, med ett hyreskontrakt på 25 år. Enligt Merdad Moghtadai, produktionschef på Botrygg har stor hänsyn tagits till framkomlighet för funktionshindrade. Av arenans 7 400 sittplatser. är 30 platser utrustade med rullstolsplatta.

– Arenan är dessutom utrustad med hissar och handikappanpassade toaletter. Det är även möjligt att röra sig runt hela arenan från läktarplanet, säger han.

Även miljöarbetet har varit ständigt närvarande vid både bygget och driften av arenan.

−Arenan värms upp med fjärrvärme och när värmen sedan förs tillbaka används den för att värma upp fotbollsplanen.  Det finns dessutom ett nära samarbete mellan verksamhet och förvaltning för att undvika spetsuppvärmning. Om det på vintern är 20 minusgrader men man vet att det kommer bli lite varmare framåt dagen kan till exempel en träning skjutas upp några timmar för att slippa slösa energi, säger Merdad Moghtadai.