Klimatsmart trähus i miljövänligt område

Hela huset är av trä, bara fasaden i annat material. Det normalt sett vanliga sadeltaket står ut arkitektoniskt i Kvillebäcken. Foto: Derome
Trädriket byggs inuti ett gigantiskt vädertätt tält för att skydda huset under byggtiden. Foto: Derome.

Sex minuter från Brunnsparken i Göteborg ligger kvarteret Trädriket i den nya stadsdelen Kvillebäcken som består av enbart miljöcertifierade byggnader.

Femtio klimatsmarta bostäder i trä är under uppförande bredvid ett grönt torg med handel och aktivitet. De boende kommer att ha tillgång till ett utespa, ett orangeri och en grillplats.

Träbyggnaden ska miljöcertifieras i klassen silver. Byggprocessen är klimatsmart alltigenom och husen utformade på ett sätt som gör att de kräver ytterst lite energi för uppvärmning. Vitvarorna har högsta miljöklass. Omgivningarna är gröna, med få miljöbelastande transporter till stadsdelen. Cykel som transportmedel är en medveten satsning. Med hjälp av cykelboxar och annan effektiv cykelförvaring i källaren har Trädrikets projektörer fått ned parkeringstalet till 0,5 per lägenhet.

Byggherren Derome – som har kontroll över hela kedjan från skog till färdig byggnad – har utarbetat ett eget byggsystem för träbyggnation av flervåningshus. Byggtiden har minskats kraftigt genom att man ökat produktionstiden i fabriken.

– Det går snabbt att bygga i trä. Går allt enligt planen kommer vi att ha ett tätt tak innan semestern, säger Hans Palmqvist, projektansvarig på Derome.

Ljudkraven är det tuffaste när man bygger i trä, säger han. Men Trädriket kommer att klara ljudklass B genom att stommen avvibreras och skalväggarna mot rummen separeras och kopplas mot bjälklaget. Detta skapar en vägg med totalt tre delar och ljudvågorna får svårt att nå ut.

Fördelar med trä Daniel Hedner på Fredblad Arkitekter har utformat Trädriket och Per Uhlin ritat det. De menar att det finns en mängd fördelar med att använda trä som byggmaterial.

– Framförallt miljöfördelar, eftersom trä binder koldioxid och väger mindre och därmed kräver färre transporter. Tillverkningen av trä är mer miljövänlig än den av betong och stål. Det är dessutom ett otroligt starkt material för sin vikt om man jämför med stål – och hållbart, säger Per.

Dagsljusinfall och solvärmeinstrålning har simulerats av arkitekterna för att få en bra balans mellan ljus och inomhusklimat. Fasaderna har röda fibercementplattor och puts. Det ger ett varmt och attraktivt intryck och huset syns väl i stadsdelen.

– Sadeltaket och de spetsiga gavlarna är unika i Kvillebäcken. De generösa burspråken ger fasaden karaktär och variation, men framför allt utblickar och spännande rumsligheter i lägenheterna, säger Per.

– Fibercement är underhållsfritt, alltså både miljövänligt och praktiskt, fortsätter han och tillägger att han personligen önskar att träet hade fått synas även på fasaderna, som till exempel på Folkhems cederträprojekt i Stockholm som har ritats av Wingårdhs, men att det alltid är en avvägning mellan utseende och de potentiella risker det finns med trä som fasadmaterial.

Fakta Trädriket Flerbostadshus i trä med sex plan och källare. Totalt 90 lägenheter i första etappen. Lägenheterna har ett till tre rum och kök, alla med balkong eller uteplats mot gården som är uppdelad i små rum. Inflyttning februari/mars 2015. Delad entreprenad Kostnad: cirka 175 miljoner kronor. Arkitekter är Fredblad Arkitekter AB och byggherre Derome Hus som är en familjeägd träindustri.