Automation gör Swedbanks huvudkontor energieffektivare

Swedbanks nya huvudkontor i Sundbyberg är certifierat enligt Miljöbyggnads krav för guld och är ett exempel på att nyskapande arkitektur och hållbarhet kan gå hand i hand. Illustration: Humlegården Fastigheter
Tom Eriksson, tekniksamordnare på Humlegården Fastigheter. Foto: Gustav Kaiser

Swedbanks nya huvudkontor i Sundbyberg har miljöklassats enligt certifieringssystemet Miljöbyggnad med nivån Guld. Kravet för att nå guld innebär att energiförbrukningen måste vara minst 35 procent lägre än kraven i Boverkets byggregler, BBR. Ett datoriserat system för fastighetsautomation från Larmia Control styr och reglerar energianvändningen i den 45 500 kvadratmeter stora byggnaden.

Byggnaden har både berg- och fjärrvärme. Överskottsvärmen från tradingavdelningens datorer används för att värma duschvatten och som markvärme framför huvudentrén. Den flexibla belysningsstyrningen från Eaton Cooper bidrar också till god energihushållning.

Tom Eriksson, tekniksamordnare på Humlegården Fastigheter – som äger Swedbanks kontorsfastighet – deltog i utvärderingen av olika system för fastighetsautomation när Swebanks kontor projekterades. Förutom Larmias system, hade man också Schneiders, Siemens och TSE:s system under lupp.

Utmärkt loggfunktion

– Larmias system var det bästa, sett till pris och prestanda, menar Tom Eriksson. Loggfunktionen är utmärkt och systemet är öppet, skalbart och användarvänligt. Bilderna innehåller även textfiler, där börvärden, till exempel temperatur, jämförs med aktuella värden från Larmias system. Med den informationen kan vi styra ventilerna. Även för pumparna får vi ut dynamiska bilder som underlättar styrningen.

Sättet att hantera energi på skiljer sig från många andra byggnader, eftersom den kommer från olika källor som borrhål, fjärrvärme och kylmaskiner.

– Då är det viktigt att ha koll på temperaturen; i vissa fall kan det till och med bli nödvändigt att värma luften, säger Tom Eriksson. Temperaturmätningarna görs i Larmias system, medan energiförbrukningen mäts i Mestros system var tionde sekund. Målet är max 50 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Centraliserad övervakning

Humlegården har centraliserad övervakning och styrning av ventilation, kyla, larm och inpasseringssystem. 

– All datorkraft finns i serverhallen i vårt huvudkontor på Engelbrektsplan, berättar Tom Eriksson. Det ger oss bättre kontroll, jämfört med att ha en dator i varje hus. Våra 70 fastigheter är uppkopplade mot serverparken via ett fibernät. Vi tar backup varje dygn och behöver nu bara uppgradera en dator, istället för 70.

Ett komplext projekt

KSS var Humlegårdens  styr- och övervakningsentreprenör i Swedbankprojektet och har konstruerat lösningen samt programmerat, installerat och integrerat Larmia Controls system.

– Att integrera deras system med Lindinvents system för behovsstyrd ventilation av varje kontorsrum krävde en avancerad teknisk lösning, berättar Torbjörn Eriksson, projektledare på KSS. Lösningen gör det möjligt att skicka och ta emot signaler mellan de två systemen för att kunna optimera ventilationen i byggnaden. Om det till exempel krävs mer luft för ventilera ett rum skickar Lindinvents system en signal till Larmias system om detta.

Larmia Controls system i Swedbanks huvudkontor omfattar bland annat PLC:er (programmerbara styrsystem) och SCADA-programmet Atlantis. SCADA möjliggör en centraliserad övervakning, styrning och informationshantering av fastighetens tekniska system via ett gemensamt gränssnitt. Då kan driftpersonalen enklare och snabbare upptäcka och åtgärda driftsstörningar.

– Vi är stolta över att Humlegården valt vår systemlösning för Swedbanks nya kontor och att få bidra till att infria deras hög krav på energieffektivitet, säger Hans Bolöv, vice vd för Larmia Control i Sollentuna.

När detta skrivs har Swedbanks personal ännu inte flyttat in i sitt nya kontor. När de gör det kommer de till en byggnad med bästa tänkbara inomhusklimat.