Östhammar samlar boende för äldre på Kristinelundsområdet

Bild: Arkitektgruppen i Gävle

Östhammars kommun storsatsar på ett nytt vård- och omsorgsboende i Kristinelundsområdet. I en första etapp byggs 62 lägenheter. I ett senare skede tillkommer även trygghetsbostäder och seniorbostäder i Kristinelundsområdet, som blir Östhammar kommuns framtida vård- och omsorgscentrum.

I februari 2013 togs första spadtaget till kommunens nya vård- och omsorgsboende, som ersätter Solgården, ett boende med 37 lägenheter i en fastighet som är något utdaterad. Satsningen är ett av Östhammar kommuns hittills största byggprojekt med en samlad yta på 6 600 kvadratmeter när byggnationens samtliga etapper står klara.

Stor arkitektonisk omsorg har lagts vid att skapa ett rikt ljusflöde i fastigheten med de 62 lägenheterna. Fastigheten får ett ljust och välkomnande intryck med generösa gemensamma innergårdar för de boende. Beräknad inflyttning sker hösten 2014.

– Tanken bakom arkitekturen är att vandringen genom den högstammiga furuskogen på höjden som boendet byggs på, fortsätter runt de två öppna innergårdarna med ett stort antal höga fönster som öppnar sig mellan stammarna. Längs vandringen finns gläntor i form av öppna ytor som utgör gemensamma funktioner och möjligheter till att umgås. Samtidigt kan de boende dra sig undan in i sina privata bostadsdelar som ligger i massiva block som enbart öppnar sig ut mot den yttre omgivningen i ett helt uppglasat burspråk där inne blir ute, säger Jonas Dalsten, arkitekt på Arkitektgruppen i Gävle.