Gothia Towers tredje torn blir ett nytt landmärke i Göteborg

Det nybyggda tredje tornet, East tower, blir 30 våningar högt och inrymmer drygt 450 rum samt tolv nya möteslokaler och lounger. Illustration: White Arkitekter
När det tredje tornet invigs blir Svenska Mässan Europas största helintegrerade hotell- mäss och konferensanläggning. Foto: White Arkitekter

Hotel Gothia Towers, som ägs av Svenska Mässan i Göteborg, expanderar för att på allvar kunna ta upp konkurrensen på den internationella event- och kongressmarknaden. Hösten 2013 invigdes den sex våningar höga påbyggnaden på hotellets andra torn och arbetet med det nya tredje tornet pågår för fullt.  

Det nybyggda tredje tornet, som blir det nya East tower, blir 30 våningar högt och inrymmer drygt 450 rum samt tolv nya möteslokaler och lounger. När det tredje tornet invigs ökar det totala antalet hotellrum från drygt 700 till 1 200. Det tredje tornets inredning och design kommer att utformas utifrån ett nordiskt tema av den norske arkitekten Lars Hellig. Tornet blir en kopia av de två befintliga tornen, men med annan höjd. Om- och nybyggnationen blir den hittills största i Gothia Towers historia.

– I januari blev det tredje tornet tätt och nu pågår stomkompletteringar och installationer. Husets nedersta våningar börjar bli klara och till sommaren inleds arbetet med att prova all teknik i huset, exempelvis brandlarm, fläktar och pumpar, säger Patrik Albertsson, Svenska Mässans projektledare för byggnationen.

Överlämnas i tre etapper

Eftersom det tredje tornet är en relativt smal och hög byggnad medför byggarbetet en del logistiska utmaningar som kräver minutiös planering. Innan huset var tätt genomfördes alla materialleveranser med en mobilkran. Men nu sker samtliga leveranser istället med hjälp av fyra bygghissar.

– Eftersom projektet är så omfattande väljer vi att lämna över det till hotellverksamheten i tre etapper. Första etappen, som omfattar våning 0–19, överlämnas i oktober. De två toppvåningarna med fest- och konferenslokaler överlämnas i december, medan resterande våningsplan överlämnas i januari 2015, säger Patrik Albertsson.

Ny karuselldörr för fler gäster

Gothia Towers planerar att återinviga en entré som tidigare varit stängd. Markarbeten och arbeten med nya ytskikt pågår för tillfället och man planerar att installera ytterligare en karuselldörr för att kunna hantera det ökande antalet besökare och gäster. Ett nytt skärmtak, som gör det möjligt att köra in parallellt med mässan utan att exponeras för väder och vind, byggs också.

– När det tredje tornet invigs blir Svenska Mässan Europas största helintegrerade hotell- mäss- och konferensanläggning. Det nya tornet blir 100 meter högt och därmed den näst högsta byggnaden i Göteborg. När tornet står klart blir det ett nytt landmärke i staden, säger Patrik Albertsson.