Stark utveckling för Miljöbyggnad

Bild: Zynka

Miljöbyggnad fortsätter att ha en stark utveckling, med allt fler certifierande företag och fastighetsägare. Nu är 500 svenska byggnader certifierade enligt Miljöbyggnad. Efter att Sweden Green Building Council tog över systemet år 2011 har Miljöbyggnad nu etablerat sig som det främsta svenskutvecklade systemet för miljöcertifiering av byggnader.

Vi har passerat många milstolpar med Miljöbyggnad och 500 certifierade byggnader är en av de större, säger Linda Kjällén, certifieringschef på Sweden Green Building Council. Det var en relativt lugn start när vi började hantera certifieringar 2011 och sedan årsskiftet 2013/2014 har certifieringstakten ökat kraftigt. Att det stora intresset för Miljöbyggnad håller i sig och att allt fler byggnader certifieras visar på ett stort och utbrett miljöengagemang i branschen. Nästa milstolpe blir 1000 certifierade byggnader, en siffra vi räknar med att uppnå under nästa år.

Byggnad 500 i ordningen är en nyproducerad kontorsbyggnad i Göteborg som heter Gårda 3:14. Peab har byggt kontorsbyggnaden och Platzer Fastigheter äger den. Gårda 3:14 är preliminärt certifierad Miljöbyggnad Silver. Huset bredvid är en av de första byggnaderna som certifierades i Göteborg enligt Miljöbyggnad, Gårda 3:12, som också uppnått betyget Silver.