Milano bygger Italiens högsta byggnad

Liebeskinds bostadskomplex har byggts till vänster om den nästan färdiga Allianz Tower i mrådet City Life. Foto: Alberto Fanelli
Daniel Liebeskinds bostadskomplex runt de tre skyskraporna. Foto: Alberto Fanelli
Italiens högsta byggnad, japanska arkitekten Arata Isozakis skapelse, är närmast färdig. Foto: Kokky92

CityLife är ett bostads- och affärsområde under uppbyggnad i närheten av Milanos gamla stadskärna. Det första av tre höghus, det 202 meter höga Allianz Tower, som är Italiens högsta byggnad och som har ritats av japanska arkitekten Arata Isozaki, är närmast färdig.

Planeringen och byggandet utförs av CityLife SpA, ett företag som kontrolleras av Generali Group, som vann internationella anbudsförfarandet för ombyggnaden av Milanos historiska stadsdel Fiera genom att påta sig uppdraget för 523 miljoner euro. Övriga delar av komplexet av flera kontors- och bostadshus är ritade av stjärnarkitekterna Daniel Libeskind och Zaha Hadid. Liebeskind har dessutom designat ett hypermodernt och iögonenfallande bostadsområde runt höghusen, varav ett: Torre Libeskind, bär arkitektens omisskännliga signatur.

Projektet omfattar byggande av tre skyskrapor, med lämpliga utrymmen för kontor, butiker, restauranger och serviceutrymmen. Arealen för lyxiga bostadsområdet kommer att omfatta cirka 11 770 000 m². Området innehåller redan cirka 1 300 lägenheter (bostäder för ca 4 500 personer). Dessutom kommer mer än 50 % av det tillgängliga området, 11 810 000 kvm att reserveras åt en park som kännetecknas av ett landskap som för tankarna till geografin i regionen Lombardiet. Det kommer också att byggas garage för runt 5000 fordon. Utöver den befintliga kollektivtrafiken trafikeras området CityLife av en ny utvidgning av metrolinjen nummer 5, som byggs för närvarande, med en särskild station i centrum för "Piazza Tre Torri". Arbetet för projektet inleddes 2007.