Höghushotell ger Örnsköldsvik efterlängtade rum

Foto: NCC

Med 14 våningar höga Elite Hotel får Örnsköldsvik såväl 137 nya rum som sitt klart högsta hus, vackert beläget i centrum vid Inre Hamnen.

 Planer på ett nytt stort hotell i västernorrländska metropolen Örnsköldsvik har funnits länge. Ett starkt exportinriktat näringsliv i kombination med en växande evenemangsbransch ställer krav på fler övernattningsmöjligheter av såväl kvalitet och kvantitet. Den 1 april 2013 får staden ett rejält tillskott av bådadera. 

Då lämnar totalentreprenören NCC Construction Sverige över nycklarna till Elite Hotel, 14 våningar högt och med 137 nya fyrstjärniga hotellrum. Tar emot dem gör byggherren Lerstenen Hotellfastigheter AB, delägt av en av Örnsköldsviks stora söner: hockeystjärnan Peter Forsberg. Lerstenen hyr sedan ut till kedjan Elite Hotels.– För Örnsköldsvik är det här bygget stort – och framför allt högt. Hotellet blir nog det högsta huset i hela Ångermanland, säger Thomas Nargell, entreprenadchef för NCC Construction Sverige i Örnsköldsvik.

 Hotellet byggs på bästa läge: i centrum vid Inre Hamnen, alldeles intill vattnet, med den vackra skärgården inom räckhåll. Uppförandet av ett stort, fyrkantigt höghus mitt i stadens hjärta har inte vunnit alla örnsköldsviksbors omedelbara gillande, men Thomas Nargell har märkt allt mer positiva tongångar ju längre bygget framskridit.– En hel del var skeptiska och kritiska i början, men nu när huset väl tagit form ser man att det inte alls är så klumpigt och stort som man kanske kunde tro. Och dessutom skymmer det inte utsikten!

Arkitekten Thomas Sandell har tvärtom skapat ett smäckert och elegant höghus, där fasaden är klädd med aluminiumpaneler i vitt och ljusa bruna och beige kulörer som ger ett mjukt och varierat uttryck.

Husets betongstomme har gjutits på plats, vilket varit något av en utmaning.– I den här delen av landet är platsgjutning en tradition. Men ju högre huset är och ju mindre yta man har att jobba på ju svårare blir det. Tomten är förhållandevis liten och markarbeten för andra projekt pågår intill, så stundtals har det varit lite vanskligt, säger Thomas Nargell, och berättar också om en smart installationslösning i huset.

– Oftast samlar man fläktrum och andra installationer längst upp i ett hus, men vi har valt att förlägga dem till sjunde våningen, alltså mitt i huset, vilket ger mindre rördragning och kortare transportvägar.

Till hotellet hör också en konferensavdelning, restaurang och pub i gatuplan med terrass mot vattnet och en relaxavdelning med bastu på översta våningen.

 

FAKTA

Nybyggnad av Elite Hotel i centrala Örnsköldsvik

Byggherre: Lerstenen Hotellfastigheter AB

Arkitekt: Sandellsandberg Arkitekter AB

Entreprenör: NCC Construction Sverige AB

Entreprenadform: Totalentreprenad

Bruttoyta: Cirka 6 000 kvadratmeter

Våningar: 14

Antal rum: 137

Tidsram: Byggstart juni 2011, färdigställt 1 april 2013

Projektkostnad: Cirka 110 miljoner kr