Klartecken för nytt forskningscentrum i Hagastaden

Bild: Akademiska hus - Berg Arkitektkontor/Arkitektfirmaet C.F. Møller

En av Europas största medicinska forskningsanläggningar ska byggas vid Karolinska Institutet i nya Hagastaden. Detaljplanen för bygget av Biomedicum har klubbats av stadsbyggnadsnämnden.

Biomedicum blir Karolinska Institutets toppmoderna anläggning för experimentell forskning. Här skapas en unik knutpunkt för forskning i nära anslutning till Nya Karolinska Solna. Med sina 76 000 kvadratmeter blir Biomedicum en av de största medicinska forskningsanläggningarna i Europa.

- Det är en mycket viktig pusselbit i att utveckla den nya Hagastaden till ett av världens ledande områden för Life Science. Anläggningen blir ett viktigt nav som kommer att ha stor betydelse för många människors hälsa och möjligheter till ett friskare liv, säger Anders Ekegren, stadsbyggnadskommunalråd i Solna stad i ett pressmeddelande.

Akademiska hus investerar totalt 3,5 miljarder kronor i byggnaden. Biomedicum kommer att ligga mellan Karolinska Institutets nya aula och folkhälsohuset, i anslutning till det nya universitetssjukhuset på andra sidan Solnavägen. Forskningscentrumet kommer att bestå av laboratorier men också innehålla kontor och konferenslokaler.

Detaljplanen antas slutligen av kommunfullmäktige i december. Byggstart beräknas ske i början av 2014 och inflyttning under 2018.

I Solna och Stockholm utvecklas för närvarande ett Life Science-kluster. Hagastadens framväxt innebär sammanlagt 5 000 nya bostäder och 36 000 arbetsplatser.