Antalet smarta hem i Europa och Nordamerika uppgick till 64 miljoner 2018

De mest populära produkterna på den smarta hemmarknaden inkluderar smarta termostater, smarta lampor, smarta säkerhetskameror, smarta luftkonditioneringsapparater, smarta dörrlås, smarta kontakter och smarta högtalare. Foto: Creative Commons, kredit: Geralt

Enligt en ny forskningsrapport från IoT-analytikerföretaget Berg Insight uppgick antalet smarta hem i Europa och Nordamerika till 64 miljoner under 2018.

Den mest avancerade marknaden för smarta hem finns i Nordamerika med en installerad bas på 33,8 miljoner smarta hem i slutet av året. Detta representerar 24 procent av den totala marknaden.

Denna starka marknadstillväxt förväntas fortsätta de kommande fem åren. Analytikerföretaget Berg Insight räknar med att år 2023 kommer mer än 60,3 miljoner hem i Nordamerika att vara smarta, vilket innebär 41 procent av alla hem i kontinenten.

Den europeiska marknaden ligger fortfarande bakom den nordamerikanska när det gäller marknadsgenomträngning. Totalt fanns 30,5 miljoner smarta hem i Europa i slutet av 2018. Den installerade basen i Europa beräknas växa till 83,2 miljoner hus i slutet av 2023, vilket motsvarar en marknadsgenomträngning på 35 procent.

Marknaden för smarta termostater leds av företag som Ecobee, Nest och Resideo. Berg Insight uppskattar att den installerade basen för smarta termostater uppgick till 18,9 miljoner enheter i Nordamerika och 6,6 miljoner enheter i Europa i slutet av 2018.

Signify är den tydliga marknadsledaren på marknaden för smarta lampor och andra anslutna belysningsprodukter. Ytterligare leverantörer inom segmentet inkluderar Ledvance, LIFX, Sengled, Merkury Innovations och IKEA.

Den installerade basen för anslutna ljuspunkter i slutet av 2018 uppgick till 25,2 miljoner enheter i Nordamerika och 22,4 miljoner enheter i Europa.

Smarta högtalare med integrerade röstassistenter har snabbt blivit en populär smart hemprodukt. Amazon och Google har upprättat ett nära duopol på den smarta högtalarmarknaden med en uppskattad marknadsandel på cirka 90 procent i Nordamerika och Europa.

I slutet av 2018 uppgick den installerade basen för röststyrda smarta högtalare till cirka 100 miljoner enheter i Nordamerika och över 21 miljoner enheter i Europa.