Europa i topp på bostadsmarknaden

Europa och Mellanöstern leder i fråga om stigande huspriser globalt, samtidigt som marknaden rör sig sakta i USA och Asien. Detta visar en rapport från The Global Property Guide.

Europa är tillbaka på marknaden, enligt en rapport från The Global Property Guide. Fyra av fem av de starkaste bostadsmarknaderna finns i Europa. I alla länder utom Ryssland, Ukraina, Finland och Schweiz, är marknaden starkare än vad den var förra året. Estland presterade bäst i Europa, med en generell prishöjning på 15,3 procent under det tredje kvartalet av undersökningen 2014. I Norge steg priserna med 1,32 procent, på Irland steg priserna med 14, 52 procent, Englands bostadspriser steg med 8,95 och Turkiets priser steg med 7,51 procent.

Dubai leder globalt Dubai presterade bäst i fråga om prishöjningar, av hela väldens bostadsmarknader, och steg med 23,73 procent under undersökningsåret, enligt rapporten. Dock föll priser i Dubai det senaste kvartalet med 1,13 procent. Samtidigt som priser fortsätter att stiga i USA, flera länder i Asien, Brasilien och Nya Zeeland, så svalnar marknaden av. Kinas och Singapores marknader har även de hamnat i nedgång.

USA:s och Asiens marknader saktar ner Huspriser i USA håller nu på att svalna. Under det senaste kvartalet steg priserna med endast 0,77 procent, enligt rapporten. Miami var, under perioden, i täten med en ökning på 10,3 procent, efter kom Las Vegas med en ökning på 9,1 procent. Även bostadsbyggandet saktade ner.

Åtta av tio marknader i Asien steg i fråga om bostadspriser under det tredje kvartalet av undersökningen 2014. Dock var de stigande priserna ganska låga, då bara två av de tio marknaderna hade bättre siffror än förra året.

Slutsatsen i rapporten antyder att många bostadsmarknader nu anses vara övervärderade, och bland annat asiatiska regeringar inför ”nedkylande” åtgärder för att undvika en upprepning av det förflutna. Dock ökar priserna på bostadsmarknaderna i övriga världen snabbare än tidigare, - den globala husprisboomen fortsätter. Huspriserna steg i 30 av de 39 bostadsmarknaderna världen över, som hittills publicerat bostadsstatistik, med hjälp av inflationsjusterade siffror. Prishöjningar på bostäder steg i 32 länder, och avtog bara i 7 länder.