"Folkets avenyn" – Petter Stordalens nya hotellsatsning i Göteborg

Bild Erséus Arkitekter Hotellet ska bli 33 våningar högt och erbjuda en fantastisk utsikt.
Clarion Hotel som ska byggas mitt i Umeå. Bild: Nordic Choice Hotels
Nordic Choice Hotels kommer att vara hotelloperatör för de två hotellen som ska byggas vid Helsingfors flygplats. Foto: Nordic Choice Hotels
foto Kate Gabor Bildtext: Petter Stordalen är känd för sin "jordgubbsstrategi" som också gett namn till den koncern som han driver. Själv har han beskrivit det så här: ”Sälj de bär du har, för det är de enda bär du kan sälja”, sa min far till mig. Citatet blev "Strawberry Philosophy". I dag symboliserar bäret mer än min fars arv. Det representerar människor och företag som med sina djärva idéer och dåliga beslutsamhet har skapat mitt affärsuniversum - Strawberry.”

Text: Mari-Louise Paulson

 

Petter Stordalen är många saker, entreprenör, fastighetsutvecklare, förläggare och hotellmagnat med kedjan Nordic Choice Hotels. En kedja som har cirka 200 hotell och som ständigt utvecklar nya. Clarion Hotel Draken i den nya stadsdelen Masthuggskajen i Göteborg är ett av dessa projekt, i ett område som Petter Stordalen hoppas ska blir ett "folkets avenyn".

 

Petter Stordalen, eller Petter Anker Stordalen som han heter, går knappast någon obemärkt förbi. Han kommunicerar ofta och tydligt med sig själv som det främsta varumärke. Men kärnan i hans mångfacetterade verksamhet i bolaget Strawberry, som har ett 40-tal varumärken, är hotellkedjan Nordic Choice Hotels. Där Clarion hotel Draken i det nya kvarteret Masthuggskajen i Göteborg just nu byggs för fullt.

– Utgångspunkten är att vi gillar Göteborg. Jag gillar människorna och känslan du får i stan. Det är som en cocktail av utveckling, där det ständigt händer saker, säger Petter Stordalen.

 

Högt med utsikt
Hotellet blir en bärande del av det expansiva utvecklingsprojekt som sträcker sig mellan Järntorget, Långgatorna och Göta älv. Hundra meter högt ska det bli, där de två översta våningarnas restaurang och skybar erbjuder en utsikt över staden och hamninloppet. Hotellet kommer att knytas samman med befintliga byggnader och den anrika biografen Draken. Där bland annat Göteborgsfilmfestival huserat under mer än 40 år.
– Det är ett jätteprojekt där hjärtat är biografen. Med det som utgångpunkt ska vi skapa en mötesplats, säger Petter Stordalen som verkar mycket exalterad över projektet.
– För oss är det en jättegrej att få vara med och bygga i området som är fullt av kultur och historia. Att kunna skapa förutsättningar för folk att komma dit och uppleva området. Det unika med Clarion Hotel Draken är dess utsikt, att man som hotellgäst kan vakna upp och se ut över hela Göteborg och få fantastiska upplevelser utan att lämna Järntorget. Det ska bli ett "folkets avenyn", säger han.

 

Nordic Choice strävar efter det unika
När det gäller satsningar som Stordalen och Clarion-kedjan gör handlar det om att inom dess ramar ständigt skapa nya projekt som är unikt för platsen, staden och dess möjligheter.

– Vårt mål är alltid att vara en annorlunda hotelloperatör. Vi vill utveckla unika projekt för varje hotell. Om du går in på våra hotell så är det helt olika upplevelser, säger han.

 

Han säger att de inte tror på "one brand fits alla" utan snarare "one brand fits många" och exemplifierar det med koncernens olika varumärken Clarion Hotel, Quality Hotel, Comfort Hotel och deras 24 fristående hotell.

– Några hotell är till för att man ska ha någonstans att sova, andra ska vara helt unika upplevelser. Nu har vi till exempel gått in i Finland och köpt Kämp Collection Hotels som har en unik position där. Samma sak önskar jag för Stockholm, Göteborg eller Malmö, säger han och räknar upp en del av de projekt som just nu pågår så som Sickla utanför Stockholm, Clarion Hotel Sea i Solna, Helsingborg, Mölndal, Sundsvall, Jönköping och Umeå.

 

Många hotell satsningar

Andra hotellprojekt som är under utveckling är till exempel Quality Hotel Arlanda Airport som får 419 hotellrum. Nästa år börjar också bygget av Finlands största hotellprojekt med 711 nya hotellrum på Helsingfors flygplatsområde med Nordic Choice Hotels som hotelloperatör för de två hotellen. I projektportföljen finns också sedan tidigare tre hotell i centrala Umeå som under 2021 utökas med ytterligare ett, för att nämna några.

– Jag reser och far, jag bygger för att hålla aktiviteten uppe och alla hotell är olika de andra, säger han.

 

Klimat och expansion en svår ekvation
Frågan är då hur denna expansion går ihop med Petter Stordalens miljöarbete? Han är också en välkänd klimataktivist bland annat genom The Stordalen Foundation som han och hustrun Gunhild Stordalen driver. En stiftelse som till exempel köpt stora mängder regnskog, investerat i återvinningsbar energi, reducera utsläpp av växthusgaser och startat GreeNudge, som genom beteendeforskning ska underlätta för människor att göra miljövänliga val i vardagen. Men han har också fått kritik för att han själv flyger privatjet. Där menar han att det handlar om att som den gamla MTV-slogan en gång löd "om man är en del av problemet måste man att vara en del av lösningen ".

– Vi gör det vi kan för att reducera klimatpåverkan inom hotellkedjan. Vår utgångspunkt är att om du är en del av problemet så kan du också vara en del av lösningen och sätta höga mål, säger han och ger några exempel: all engångsplast ska bort till 2021. De jobbar med att reducera matsvinn och med förnybarenergi till exempel genom solenergi på Comfort hotel i Solna och bygger tillsammans med Fabege 100 hotellrum med noll klimatpåverkan.

 

Långsiktigt byggande

Visionen för framtiden är stor, Petter Stordalen säger att kan de alltid bli bättre. Men då gäller det att tänka långsiktigt, något han delvis saknar när det gäller byggprojekt.

– För mig har Sverige alltid varit ett land som tänker långsiktigt men mitt intryck är att många i dag bygger kortsiktigt utan att tänka på miljö, klimat och människor. När vi bygger hotell är vår utgångspunkt både gästen och de anställda. Det gör att vi tänker både på hur vi kan göra succé och hur vi kan bygga mer miljövänligt, reducera klimatpåverkan och finna bärkraftiga lösningar på allt från material, arkitektur och människor, avslutar Petter Stordalen.
 

 

Fakta:

Nordic Choice Hotels består av varumärkena Clarion Hotel, Quality Hotel, Comfort Hotel samt 24 fristående hotell. Finns i 6 länder, har cirka 194 hotell.

Hotellkedjan planerar att anställa cirka 15000 personer de kommande tre åren.

 

Fakta:
Petter Anker Stordalen är född 1962 i Norge, och är en norsk investerare, "hotellmagnat", fastighetsutvecklare och miljöaktivist. 1996 köpte han tillsammans med Christen Sveaas 68 procent av aktierna i den skandinaviska delen av Choice Hotels för drygt 117 miljoner SEK. Vid tidpunkten för förvärvet bestod hotellkedjan av åtta skandinaviska hotell. Hans koncern Strawberry är 11 företag inom finans, fastigheter, hotell, konst och hållbart företagande.

 

Källa: Nordic Choice Hotels