Vinnarna för internationella arkitekturpriser utnämnda vid World Architecture Festival 2019

Bayalpata regional sjukhus av Sharon Davis Design Foto: © Sharon Davis Design and Possible Health
KOKUGAKUIN UNIVERSITY studiecentrum av NIKKEN SEKKEI Foto: © Nozomu Shimao
De Meelfabriek av Studio Akkerhuis Foto: © Studio Akkerhuis
Vinnare i kategorin - färdigställd byggnad Hotell och fritid: Lindis Lodge av Architecture Workshop Foto: © Patrick Reynolds Photography

White Arkitekter, Heatherwick Studio och NIKKEN SEKKEN är några av vinnarna under andra dagen av World Architecture Festival i Amsterdam. Festivaljuryn presenterade nyligen ett brett utbud av färdigställda och pågående projekt i 15 kategorier.

Bland annat vann arkitekturbyrån Sharon Davis Design första priset i kategorin "Hälsa - slutförda byggnader" för deras regionala sjukhus Bayalpata  i Achham, i en av Nepals mest avlägsna regioner.

Området har få sjukvårdsinrättningar trots en befolkning på över 250 000. Sjukhuset, som är beläget på en kulle och omgivet av terrasserade sluttningar vid floden Seti, omfattar ett campus på 3 hektar inklusive 45 500 kvadratmeter byggt areal med fem stora medicinska byggnader som inrymmer öppenvårds-, kirurgi-, förlossnings- och akutavdelningar med 70 bäddar plus kliniska funktioner som apotek, radiologi och laboratorielokal.

Juryn ansåg att byggnaden fogar in sig "på ett intelligent sätt i orten och situationen där" och "har oklanderligt nollkolregister".

Nikken Sekkei vann priset i kategorin "Högre utbildning och forskning - slutförda byggnader" för Kokagakuin universitetet studiecentrum. Byggt mellan en helgedom och ett bostadsområde i hjärtat av japanska huvudstaden Tokyo, ansåg juryn att "det nya studiecentret ha funnit lösningen på komplexa urbana utmaningar på ett sätt som ser enkelt ut" och att "byggnaden har ett poetiskt förhållande till både staden och dess uråldriga helgedom i mitten av ett polisdistrikt".

 Vinnande priset i kategorin 'Hotell och fritid - slutförda byggnader', tilldelades Arkitekturverkstaden Grohe för deras Lindis Lodge - en lyxstuga med fem sovrum i en avlägsen glaciärdal i nyzeeländska Alperna. Huset har uppförts i ett område med extremt klimat med regelbundna kraftiga vindar och temperaturer som varierar mellan plus 35 grader på sommaren till minus 16 grader på vintern.

Juryn beskrev projektet som "poetiskt" och "inspirerande" med bra hållbarhet "i form av vattenrening, värme, kylning, naturlig ventilation och isolering".

Serie + Multiply Architects vann priset i kategorin "Blandat användning - färdigbyggda byggnader", med stöd av ABB och Busch-Jaegar, för Oasis Terraces som tillhandahåller service åt invånarna i Punggol, Singapore. Här har man samlat ett köpcentrum, poliklinik och lokala bekvämligheter i en enda byggnad.

Oasis terrasser "visar en mycket framgångsrik integration av olika verksamheter i en sammanhängande komposition, vilket verkar mycket anpassningsbart till alternativa användningar" kommenterade juryn.

 Cebra vann i priset i kategorin ‘Religion – avslutat projekt’ för Qasr Al Hosn: under titeln Al Musallah.  Al Hosn är en viktig referenspunkt till Abu Dhabis historia och berättar om staden, dess folk, deras historia och inslag av modernitet.

Projektet består av två stora ikoniska byggnader: Qasr Al Hosn (den äldsta strukturen i Abu Dhabi, den härskande familjens historiska hem och regeringssäte) och The Culture Foundation (emiratets kulturcenter, med bibliotek, teater och utställningsutrymmen). Juryns kommentar löd: "Genom landskapet har Cebra förbättrat detta kulturarv och därigenom skapat stor arkitektur".

Priset "Kommersiell blandad användning - framtida projekt", med stöd av Miele, gick till Studio Akkerhuis för ett historiskt landmärke i staden Leiden, känd som De Meelfabriek. Efter att ha länge varit försummad och otillgänglig för staden, strävar projektet idag efter ett slags återanslutning till dess omgivningar, vilket skapar en ny livlig urban struktur, som består av byggnader för boende, arbete, fritid och detaljhandel.

Domarna beskrev projektet som "ett komplex verk med blandat användande som är ändamålsenligt för allmänheten tack vare denna blandning av olika funktioner" och tillade att "De Meelfabriek skulle kunna fungera som en modell för andra industriella brownfield-platser".

Design & More International vann segern i kategorin 'Tävlingsbidrag - Framtida projekt' och priset för arkitektbyråns kulturcentrum – en ombyggnad av Bagdads Design Center.

Årets samtliga pristagare kan ses på facebook: https://www.facebook.com/ArchitectureFestival/photos/a.175470499173465/2573636602690164/?type=3&theater