Förundersökning mot Serneke läggs ned

Felix Gerlach: Ekobrottsmyndigheten lägger ned förundersökning om Ola Serneke, tidigare vd för Serneke Group. Arkivbild.

Den sammantagna bedömningen är att det inte riktigt når upp till att räknas som vilseledande i lagens mening, säger Jan Leopoldson vid myndighetens finansmarknadskammare till Göteborgs-Posten, som för tre veckor sedan avslöjade att Serneke anonymt hyllat bolaget på forum för aktiesparare.

Under pseudonym har vd:n och koncernchefen skrivit över 200 inlägg i över tre års tid om det börsnoterade bolaget Serneke Group på olika forum. Han har också försökt övertyga sparare att investera i företaget, något han senare erkänt.

Serneke meddelade tidigare på onsdagen att han lämnar posten som vd och koncernchef. "Jag har brustit i att vara en bra förebild", skriver han själv i en kommentar.

"Vissa överdrifter"

Handlandet ses som olämpligt eftersom personer i ledande befattning i börsnoterade bolag inte får läcka exklusiv information. Men Sernekes inlägg bedöms alltså inte komma upp till brottslig nivå.

Vi har gått igenom alla inlägg. Visserligen gör jag bedömningen att det finns enstaka inlägg av mer haussande karaktär med värdeord och vissa överdrifter. Men den sammantagna bedömningen är att de inte når upp till den nivån att räknas som vilseledande signaler i lagens mening. Det bör finnas någon form av systematik i det hela, säger Jan Leopoldson till GP.

Även bolaget har låtit göra en granskning, berättar Jan C Johansson, styrelseordförande för Serneke Group.

Vi har haft en utredning som gått igenom allt som Ola har gjort på olika sajter för att se om det kan finnas något brott mot några regler. Att det är klart olämpligt har vi konstaterat sedan tidigare. Vi kan inte se att det finns någon brottslig handling. Vi i styrelsen tycker att det är bra att Ola har insett att han skadat bolaget och sig själv i den här processen, säger han.

Fler konton

Så sent som 2017 blev Ola Serneke utnämnd till årets vd för stora bolag, och han har enligt styrelsens ordförande haft stort förtroende hos de cirka 1 200 anställda.

Ola Serneke själv säger att han tror att avgången är den rätta vägen framåt: "Jag är medveten om att jag handlat på ett sätt som påverkat mångas syn på mig och vårt bolag negativt. Jag har i det här avseendet inte levt upp till den värdegrund som är så viktig för bolaget, och jag har brustit i att vara en bra förebild", säger han enligt ett pressmeddelande från Serneke.

Sverre Linton Aktiespararna påpekar att det enligt GP:s avslöjande förekommit inlägg från fler konton, och att det inte är klarlagt om fler personer har varit inblandade.

Det är viktigt att bolaget inte stannar utan att de också utreder de andra inläggen, för att se om man måste vidta fler åtgärder för att se om alla är införstådda med vad som är lämpligt att skriva.

Styrelsen har haft en kontinuerlig dialog med Ola Serneke sedan erkännandet, och enligt styrelseordföranden kom beslutet att lämna från Serneke själv. Han kommer att fortsätta inom bolaget som vd för Serneke Invest med fokus på bolagets större projekt inom stadsutveckling.

Michael Berglin, vice vd i Serneke Group, blir tillförordnad vd och koncernchef.