Skandinaviskt designade trähybridbyggnaden ”i8” uppförs i München

i8. Bild: C.F. Møller Architects

R&S Immobilienmanagement GmbH väljer danska C.F. Møller Architects för att skapa en ny trähybridbyggnad vid ”iCampus Werksviertel” i München. Det innovativa trähybridprojektet ”i8” är en symbol för hållbarhet i det cirka 110 000 kvadratmeter stora området ”iCampus Werksviertel”.

 

bild
Bild: C.F. Møller Architects

 

Med det nya kontorsprojektet ”i8” vid ”iCampus Werksviertel” presenterar det Münchenbaserade fastighetsutvecklingsbolaget R&S Immobilienmanagement GmbH ett hållbart exempel på morgondagens arbetsplats. En 20 000 kvadratmeter stor trähybridbyggnad planeras på August-Everding-Straße, avsedd att bli en sydostlig port till ”iCampus Werksviertel”. Byggnaden ska framhäva både arvet från det tidigare industriområdet och den ungdomliga karaktären hos det framväxande nya distriktet Werksviertel, genom sitt industriella format och modernt tolkade arkitektoniska språk. Träkonstruktionen bidrar också till en bättre energibalans och ger en trivsam arbetsmiljö med ett mer naturligt inomhusklimat. För ritningen står en av Danmarks största och mest ansedda arkitektbyråer, C.F. Møller Architects. Byrån grundades 1924 och har bland annat specialiserat sig på byggnader med bärande konstruktioner av trä. 

 

bild
Bild: C.F. Møller Architects

Som ett perfekt komplement till träelementen, med en särskilt naturlig effekt, ska fasaden på ”i8” kläs i återvunnet aluminium med en lågmäld grön nyans. Dessutom finns öppna foajéer, svävande trappor och en park med uråldriga träd som bidrar till de framtida medarbetarnas produktivitet och välbefinnande, samt ett stort ljusinsläpp. Den invändiga rumsindelningen och strukturen bygger på en idé om att kombinera tre identiska kontorszoner med flexibla rum. Dessa sammanförs av tre olika typer av fasader. Fasadsystemet fungerar både som energisparande solskydd och naturligt ventilationssystem. Genom den stora andelen trä på insidan ger trähybridkonstruktionen ett behagligt inomhusklimat. För att understryka ambitionen om en hållbar, energivänlig byggnad siktar R&S Immobilienmanagement GmbH också på en certifiering på den högsta nivån av LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) och DGNB (det tyska förbundet för hållbart byggande).

 

bild
Bild: C.F. Møller Architects

"i8 är en mångsidig ”Green Building” som bidrar till bättre ekobalans. Men framför allt kan den anpassas efter användarnas växlande behov. Arkitekturen främjar samarbete och nätverkande. Detta återspeglas i namnet där vårt ”i” står för innovation", säger Stephan Georg Kahl, VD för R&S Immobilienmanagement GmbH. I utkanten av området Werksviertel, som en central del i ”iCampus Werksviertel” med dess tio byggnader, kommer ”i8” att dra blickarna till sig med sin markanta form och egna identitet.

Även på insidan bygger det arkitektoniska språket på innovativa grepp. Kontoren har en väl tilltagen takhöjd på tre meter och fackverk med perfekt anpassat djup för att släppa in så mycket dagsljus som möjligt. Ett atrium av varma trämaterial underlättar nätverkande, kunskapsutbyte och visuell kontakt mellan de olika våningarna och enheterna. I planritningen står flexibiliteten i centrum. Rummen kan omvandlas till enskilda kontor, kontorslandskap eller en kombination av båda koncepten.

"Projektet visar hur arkitekturen bryter ny mark vid ”iCampus Werksviertel”, men också på hela Münchens kontorsmarknad. Med detta projekt uppmärksammar vi att hållbarheten och klimatförändringarna blir allt viktigare faktorer att ta hänsyn till. Det gör vi genom att välja en innovativ trähybridkonstruktion som drastiskt minskar byggnadens koldioxidutsläpp", förklarar Moritz Eulberg, projektledare på R&S Immobilienmanagement GmbH. Denna trähybridkonstruktion har en positiv effekt på byggnadens ekobalans och säkerställer ett bra inomhusklimat.