Smidmek bygger betongstomme till HelloFresh nya logistikanläggning

HelloFreshs anläggning blir drygt 27 000 kvadratmeter stor. Foto: JKAB Arkitekter

Smidmek har skrivit avtal med Foodhills Fastigheter. Ordern innebär projektering, leverans och montage av en komplett betongstomme till matkassebolaget HelloFresh nya logistikanläggning i skånska Bjuv. Smidmek är en del av Peab byggsystem och är en av de ledande aktörerna inom projektering, leverans och montering av prefabricerade stommar. När Foodhills Fastigheter nu uppför en stor logistikanläggning åt HelloFresh på Findus gamla område i Bjuv anlitas Smidmek för att få stommen på plats.

– Anläggningen blir drygt 27 000 kvadratmeter stor och är därmed en av de största byggnaderna vi någonsin uppfört, säger Victor Hallberg, vd på Smidmek.

Stommen var ursprungligen tänkt att vara av stål, men de stigande råvaru- och energipriserna tvingar stålverken att ta mer betalt. Tillsammans med stor efterfrågan och långa ledtider har detta drivit upp priset och fått Smidmek att hitta en alternativ och kostnadseffektiv lösning.

– Normalt byggs en sådan här anläggning i stål, men tillsammans med kunden gjorde vi ett omtag och beslutade att i stället använda betong. Vi strävar alltid efter att vara flexibla och snabbfotade och det har vi haft stor nytta av under planeringen av det här projektet, säger Victor Hallberg.

Valet att använda betong gör dessutom att bygget kan påbörjas tidigare, detta på grund av de i nuläget långa väntetiderna på takstolar i stål. Foodhills investering i den nya anläggningen är 334 miljoner kronor och är en del av en satsning för att göra området till ett centrum för innovation och tillväxt inom livsmedelsbranschen.

– Vår satsning på att bygga nya lokaler för HelloFresh stämmer in i vår vision att bygga Sveriges största livsmedelskluster i Bjuv. Hos Smidmek fick vi ett kunnigt och professionellt bemötande samt ett stort engagemang. Just engagemanget är en viktig del i våra grundläggande värderingar samt en förutsättning för att förverkliga vår vision, säger Mikael Halling, vd på Foodhills Fastigheter.

Logistikanläggningen får certifieringen Miljöbyggnad silver och konstruktionen är förberedd för att hantera lasten från solceller på taket.