HSB Bostad planerar för nya lägenheter i Söderhöjden, Järfälla

Foto: HSB

HSB Bostad har vunnit en markanvisningstävling i Söderhöjden i Järfälla kommun. HSB planerar att bygga 65 lägenheter i tre huskroppar med en innehållsrik gård. Det vinnande förslaget har HSB tagit fram tillsammans med Brunnberg & Forshed och Urbio.

HSBs bostadsrättsprojekt planeras innehålla välplanerade lägenheter med stort ljusinsläpp och rymliga balkonger. Sockelvåningen består av gemensamma utrymmen som tvättstuga, cykelverkstad och miljörum blandat med bostäder med utgång mot gården. Dessa markbostäder utformas som studios med extra rumsvolym och fina uteplatser.

- Vi är stolta över att tillsammans med våra samarbetspartners ha tagit fram ett omsorgsfullt förslag på ett attraktivt och tryggt bostadskvarter. Nu ser vi fram emot ett vidare samarbete med Järfälla kommun i att förverkliga visionen och bidra till utvecklingen i Söderhöjden, säger Johanna Berg, Projektutvecklingschef vid HSB Bostad.

För att bygga en trygg bostadsmiljö för både nya grannar och de som redan bor i stadsdelen, har fokus varit att utforma inkluderande gårdsmiljöer och trygga välplanerade rörelsestråk. Entrégårdarna utgör multifunktionella platser för både samvaro och vardagslogistik. Odlingslådor, utekök och en liten lekplats för de minsta skapar gemenskap och grannsamvaro på gården. Att möta sina grannar till vardags på gården bygger trygghet och ger möjlighet till gemensamma aktiviteter.

I Söderhöjden, mitt i den regionala stadskärnan Barkarby-Jakobsberg, planeras för ca 900 nya lägenheter, skolor och lokaler.

Detaljplanen har vunnit laga kraft och sälj- och byggstart beräknas kunna ske 2024.