Modulbyggnad som koncept – är här för att stanna

Modulbyggandet har på ett nästan explosionsartat sätt ökat i Sverige sedan början på 00-talet. Fler och fler får upp ögonen för både de ekonomiska och miljömässiga fördelarna med prefabricering som byggmetod – särskilt i bostadsbyggandet. Hans Åkesson är vd för Matek Modul AB och har bred erfarenhet och insyn i utvecklingen kring modulbyggandet – som han menar är här för att stanna.

AV: SANNA KESSELFORS FOTO: MATEK MODUL AB

Matek, som är Estlands äldsta husfabrik, har utvecklats från att göra planelement till att idag vara en industriell producent av modulbaserade bostäder. Med konceptet utvecklar man allt ifrån enfamiljshus till flerbostadshus och levererar dem till byggarbetsplatser runt om i Sverige.

– Vi såg tidigt behovet av att ta fram modulbaserade bostadsprodukter. Vår strategi är att erbjuda tydligt definierade produkter, men samtidigt applicera flexibilitet i konceptet, säger Hans Åkesson, vd.

– Modulbaserat byggande har exploderat i antal tillverkare i takt med att efterfrågan ökat så pass mycket. Det är inte bara de miljömässiga fördelarna, utan även de ekonomiska då man får betydligt kortare projekttider från beställning till överlämnade av färdigt projekt.

bild
Hans Åkesson, vd.

"Det är stor skillnad i arbetsflödet att arbeta med en industriellt producerad produkt, kontra en platsbyggd produkt”.

TILLVERKNING I KONTROLLERADE MILJÖER
I princip samtliga producenter av modulbaserade lägenheter bygger i fabrik runt om i Europa, eller i övriga världen, berättar Hans. Detta innebär att man tillverkar modulerna i extremt kontrollerade miljöer.

– Det är mycket torr miljö i fabrik, man har dessutom alla möjligheter att arbeta med materialflöden samt utföra kontroller – när modulerna är färdiga i fabrik för leverans vet man precis vad man har tillverkat.

Hela principen att bygga med modul, förklarar Hans, är att minska arbetstiden på byggplats och samtidigt öka kvaliteten på produkten. Det ger ett mer långsiktigt och hållbart resultat.
– Det är betydligt enklare att säkerställa en god kvalitet i en torr, ljus fabrik jämfört med utomhus på en byggplats. Det ställer dock högre krav på oss som arbetar med processerna – att kunna förstå och hantera att allting måste vara beslutat innan man startar produktionen. Allt måste vara projekterat innan start.

FRÅN EGEN FABRIK
Matek styr allt material till deras egen fabrik, vilket innebär att de kan köpa stora volymer av det material som ska användas, vilket minskar transporterna från producent till bygge.

– Det är stor skillnad i arbetsflödet att arbeta med en industriellt producerad produkt, kontra en platsbyggd produkt. Det är också stor skillnad att arbeta med exempelvis planelement eller modul i vanlig regelstomme, i CLT eller I-balkar, säger Hans Åkesson.

– De flesta i vår bransch strävar efter att kunna arbeta kreativt med produkten – att kunna stapla färdiga produkter och enbart utföra hopkopplingen på plats. Industriellt tillverkade moduler för bostäder omfattar allt det och jag kan verkligen se hur utvecklingen går framåt. Metoden är här för att stanna. ■