DRAKEN VID JÄRNTORGET – blir Göteborgs högsta hotell

Visionbild över Clarion Hotel Draken och dess omgivning.

Hösten 2023 invigs Clarion Hotel Draken i Göteborg. Hotellet blir över 100 meter högt och ligger i anslutning till Järntorget och den nya Masthuggskajen.

AV: SOFIA GAD | ILLUSTRATION: ERSÉUS ARKITEKTER/ ADORE ADORE FOTO: BERT LEANDERSSON

Clarion Hotel Draken är ett samarbete mellan Balder, Nordic Choice Hotels och Folkets Hus Göteborg.  Det nya hotellet med 33 våningar har ritats av Erséus Arkitekter och byggs vid den gamla ikoniska biografen Draken. Hotellet får flera publika plan som är öppna även för gäster som inte bor på hotellet. På entréplan kommer gästerna att mötas av en inbjudande lobby och en bistro.

bild
Visionbild. Här syns bland annat indrag i fasaden.

– Ambitionen är att hotellet ska bli  göteborgarnas nya vardagsrum, där man kan träffas för en after work eller en trevlig middag, säger Martin Lafveskans, arkitekt på Erséus  Arkitekter. 

På våning 32 och 33 ligger hotellets andra  restaurang med tillhörande skybar och tak-terrass. Där kan gästerna njuta av mat och dryck, samt en fantastisk utsikt över staden och hamninloppet. På våningen under finns en unik festvåning för stora fester och evenemang.  

– Hotellet blir ett av Göteborgs landmärken. Tanken har varit att komplettera kvarteret med en hög byggnadsvolym med tydlig geometrisk form och som på ett fint sätt knyter an till  befintlig byggnation.

På våning 32 och 33 ligger hotellets andra  restaurang med tillhörande skybar och takterrass. Där kan gästerna njuta av mat och dryck, samt en fantastisk utsikt över staden och hamninloppet. På våningen under finns en unik festvåning för stora fester och evenemang.  

– Hotellet blir ett av Göteborgs landmärken. Tanken har varit att komplettera kvarteret med en hög byggnadsvolym med tydlig geometrisk form och som på ett fint sätt knyter an till  befintlig byggnation.

Med bygghissen får man en föraning över den fantastiska utsikten man kommer att få från shuttlehissarna.
Med bygghissen får man en föraning över den fantastiska utsikten man kommer att få från shuttlehissarna.

RELIEFEFFEKT GER LIV OCH VARIATION 

Hotellbyggnaden får ett två våningar högt sockelmotiv med fasadmaterial av natursten. Valet av sten är för att efterlikna den Ekebergsmarmor som finns i fasaden på kringliggande byggnader. Ovanför sockelvåningarna får fasaden vånings-höga partier av glas och bronsfärgad metall.

– Tack vare utanpåliggande vertikala  lameller får fasaden en reliefeffekt som ger ytan liv och ombytligt utseende när man rör sig kring  byggnaden. 
Mot norr är hotellets fasad indragen i de  nedersta fem våningarna för att inte  skymma  sikten i det gångstråk som går västerut.  Byggnadens två översta våningar får ett överhäng på 3,5 meter mot väster. 

DRAKENS 50-TALS KARAKTÄR BEVARAS
 

Utöver Hotel Clarion Draken kompletteras även Folkets Hus nuvarande konferens anläggning, vilket gör att Folkets Hus lokaler kan nyttjas på ett bättre sätt. Konferensdelen består av biograf Draken tillsammans med befintliga och nya konferensrum en trappa upp samt av en  konferensvåning på plan 32. Hotelldelen är sammanbyggd med Folkets Hus huskropp och skapar en bra helhet.  

– Det har varit viktigt för alla i projektet att behålla biograf Drakens klassiska 50-tals  karaktär och brygga samman med en nutida design. 

UTGÖR ETT VIKTIGT BLICKFÅNG

Clarion Hotel Draken kommer att utgöra ett  viktigt blickfång i området längs Masthuggskajen med  bostäder, butiker, restauranger och kontor som binder samman Järntorget, Långgatorna och hamnen.

– Det blir även två shuttlehissar på utsidan av byggnaden med en fantastisk utsikt. De  snabba panoramahissarna leder raka vägen upp till  restaurangen och skybaren på högsta våningen, avslutar Martin Lafveskans. ■