Masthuggskajens nya kontorshus Brick Studios tar för sig i stadsrummet

Ytterligare ett nytt kontorshus som växt fram i Masthuggskajen är Brick Studios, som med sina 15 000 kvadratmeter fördelat på femton våningsplan och en arkitektonisk utformning som verkligen tar för sig blir en karaktärsbyggnad i den nya stadsdelen.

AV: ANNIKA WIHLBORG | ILLUSTRATION: WHITE ARKITEKTER | FOTO: NCC

Brick Studios har, liksom grannfastigheten Våghuset, ritats av White Arkitekter. Brick Studios är Göteborgs högsta hus med en platsmurad tegelfasad och den arkitektoniska utformningen har inspirerats av den befintliga bebyggelsen i den närliggande stadsdelen Linné samt tegelbyggnaderna längs med Göteborgs välkända långgator. Den karakteristiska gula tegelfasaden anknyter även till Göteborgs rika tegeltradition och formen på byggnaden ger illusionen av tegelstenar som staplats på hög.

bild

Högdelen i Brick Studios utgörs av en nästan sextio meter hög platsmurad tegelfasad, vilket är unikt. Det är roligt att utveckla såväl Våghuset som Brick Studios eftersom det är två fastigheter med unika karaktärer som kommer att utgöra ett bra komplement till den övriga bebyggelsen i Masthuggskajen, säger Martin Sandberg, NCC:s projektledare för Brick Studios.

NCC:s ambition är att kontorshusen ska leva såväl dagtid som kvällstid, vilket de publika verksamheterna på gatuplan bidrar till. NCC har även tagit första spadtaget till en tredje kontorsfastighet i Masthuggskajen, Habitat 7, som blir ett hus i trä.

Flexibel planlösning ger förutsättningar för spontana möten

Även Brick Studios byggs med högt ställda hållbarhetsambitioner, fastigheten är certifierad enligt BREEAM nivå excellent. Samtliga våningsplan karakteriseras av en flexibel planlösning som på ett smidigt sätt kan utformas utifrån olika hyresgästers önskemål. Ambitionen från White Arkitekters sida var även att skapa en planlösning som uppmuntrar till gemenskap, spontana möten, erfarenhetsutbyte och nätverkande. Delar av gatuplanet kommer att vara tillgängligt för allmänheten och innehåller lokaler där exempelvis gym och restauranger kan bedriva verksamhet.

bild