Gjuteriet i Varvsstaden nomineras till Årets Bygge 2023!

Hyresgästen Oatly planerar att öppna upp Gjuteriet för allmänheten, genom att skapa ett café där. Fotograf: Petra Bindel

Varvsstaden är Malmös stora omvandlingsprojekt i industrimiljö, där det gamla varvet omvandlas till en hållbar och modern stadsdel. Nu står Gjuteriet färdigt. Där har utvecklaren Varvsstaden och Peab med hjälp av ett ”hus i huset” och återbruk skapat en nytt kontor till livsmedelstillverkaren Oatly. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 inom kategorin renovering. Uppdelat på sex olika kategorier är det de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2022, som gör upp om titeln Årets Bygge 2023. 

Byggindustrin sammanfattar projektet såhär i sin nomineringsartikel:

Omvandlingen av Varvsstaden började 2017, när den första detaljplanen för området antogs. Ett antal plåthallar demonterades och de mer värdefulla byggnaderna bevarades. Men redan tidigt gjordes en så kallad återbruksinventering, då de återbrukstillgångar som fanns dokumenterades. Stora delar av dessa tillgångar samlades i Varvsstadens ”Materialbanken” - en fysisk och digitaliserad ”bank” för återbrukat material.

– Att utnyttja den gamla arkitekturen och föra in något nytt, det är det som är det fantastiska med det här projektet. Det här är smycket i Varvsstaden, säger Matz Thuresson, arbetschef på Peab.

FAKTA
Entreprenör: Peab
Beställare: Varvsstaden
Hyresgäst: Oatly
Arkitekt: Kjellander Sjöberg
Projektkostnad:200 miljoner kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit. Vinnarna koras den 28 mars på Construction Summit, The Hub i Stockholm.