Bonn-Olles torn nomineras till Årets Bygge 2023!

Bonn-Olles torn i Örnsköldsvik har Byggsigurd både som beställare och entreprenör. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Bostäder. Foto: Linda Näslund

Ett trätorn som enbart tar upp en liten markyta men maximerar utrymmet för de som bor i lägenheterna. I Örnsköldsvik finns nu Bonn-Olles torn, ett spännande pilotprojekt som vill skapa ett koncept för att bygga små, klimatsmarta och effektiva byggnader. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 inom kategorin bostäder. Uppdelat på sex olika kategorier är det de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2022, som gör upp om titeln Årets Bygge 2023. 

Byggindustrin sammanfattar projektet såhär i sin nomineringsartikel:

Projektet har fått sitt namn från Bonn-Olles gård, ett av Örnsköldsviks äldsta bevarade trähus, och det nya tornet har byggts för att passa med det gamla. Tornet har en faluröd träfasad och fasadbelysning har integrerats i träverket. Bostadshuset tar enbart upp tolv gånger tolv meter och har en oktagonal planform där bjälklagselement är sammanfogade som tårtbitar. Huset är dessutom byggt som en termos, med dubbla ytterväggar, för att nå bästa möjliga ljudnivå.

– Det här är ett nytt tänk för att bygga hus och konceptet skulle gå att upprepa för till exempel förtätning i villaområden, säger Anders Nordin, ägare av Byggsigurd som utvecklat och byggt projektet och som dessutom nu bor i huset.

FAKTA
Entreprenör: Byggsigurd
Beställare: Byggsigurd
Arkitekt: Näslund Arkitektur
Projektkostnad: 23 miljoner kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit . Vinnarna koras den 28 mars på Construction Summit, Sergel Hub i Stockholm.