Amiralitetsgatan i Majorna nomineras till Årets Bygge 2023

Robert Dicksons mål är att erbjuda sina hyresgäster ett bra, tryggt boende till en rimlig hyra och satsa på hållbara hus som står i över 100 år. Den som får hyra får inte ha för hög inkomst. Fotograf: Ola Eliason.

Många talar om att bygga nya boenden för ”vanliga” människor. Färre gör det. Men på Amiralitetsgatan i Majorna i Göteborg har Robert Dicksons stiftelse och Skanska nyligen byggt ett flerbostadshus av hög kvalitet som hyrs ut till personer som inte får tjäna mer än 40 000 kronor i månaden. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 inom kategorin bostäder. Uppdelat på sex olika kategorier är det de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2022, som gör upp om titeln Årets Bygge 2023. 

Robert Dicksons stiftelse är inte ett traditionellt bostadsbolag. Stiftelsen är en av Sveriges äldsta bostadsstiftelser och den har i sin stadga från mitten av 1800-talet att bostäderna ska uppföras till personer som är "…mindre bemedlade, men välfrejdade, för arbetsamhet och ordentlighet kända… Stadgan följs till stor del även idag, så gott det går.

– Jag skulle vilja att alla våra projekt fungerade som det här. Det är ett fint hus, där samarbetet mellan beställaren och entreprenören har varit jättebra och de som flyttar in är väldigt nöjda. Det måste vara drömmen, säger Anna Carlsson, vd på Robert Dicksons stiftelse.

FAKTA
Entreprenör: Skanska
Beställare: Robert Dicksons stiftelse
Hyresgäst: Robert Dicksons stiftelse
Arkitekt: Liljewall arkitekter
Projektkostnad: 190 miljoner kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan.

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit – byggbranschens nya mötesplats. Vinnarna koras den 28 mars på Construction Summit, Sergel Hub i Stockholm.