Villazero - Årets Bygge 2023?

Solcellerna på huset genererar runt 10 000 kWh/år och det betalar tillbaka koldioxidskulden för huset på 10 år. Fotograf: David Elfving

Minskade koldioxidutsläpp och fler kvinnor till byggbranschen. Det har varit huvudfokus i projektet Villazero i Borlänge. Huset är NollCo2-certifierat med trägrund, trätak och solceller och ger redan avtryck på Fiskarhedenvillans framtida produktion. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 inom kategorin bostäder. Uppdelat på sex olika kategorier är det de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2022, som gör upp om titeln Årets Bygge 2023. 

Byggindustrin sammanfattar projektet såhär i sin nomineringsartikel:
Förutom Fiskarhedenvillan står även Mondo Arkitekter Dalarna och Structor Byggteknik Dalarna bakom projektet, och deras gemensamma önskan var att ”på riktigt göra skillnad för miljö- och jämställdhet”. Projektet är designat med hållbarhet och energieffektivitet som en egen kravställare utifrån begreppet ”Form Follows Footprint”. Huset innehåller ingen betong alls, till och med grunden är av trä och taket har ytbeläggning av trä.

– Det här är ett otroligt modigt projekt där alla ställt upp och verkligen sett nyttan med att göra det här. Vi har inte bara sett det som ett vanligt bygge utan som något som är bra för framtiden, säger Helena Tallberg, senior projektledare på Fiskarhedenvillan

FAKTA
Entreprenör: Byggpartner
Beställare: Fiskarhedenvillan i samverkan med Mondo Arkitekter Dalarna och Structor Byggteknik Dalarna.
Arkitekt: Mondo Arkitekter
Projektkostnad: 5,5 miljoner kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit. Vinnarna koras den 28 mars på Construction Summit, Sergel Hub i Stockholm.