Byggmästargruppen Stockholm byter ut stammarna i Brf Viggbygärdet i Täby

730 badrum hos BRF Viggbygärdet i Täby får nya stammar. Arbetet utförs av Byggmästargruppen Stockholm. Foto: Byggmästargruppen Stockholm

730 badrum hos Brf Viggbygärdet i Täby ska få nya stammar. Byggmästargruppen startar upp under nästa månad och projektet beräknas stå klart våren 2027.

I Täby ligger fem fastigheter som ägs av bostadsrättsföreningen Viggbygärdet. De bebyggdes under åren 1967-1969 och har som så många andra bostadshus i sin årskull kommit till en punkt där både vatten- och avloppsstammar tjänat ut.

”Vi ser många 60-talsfastigheter i Stockholm som har kommit till den här punkten. Det har blivit lite av en specialitet för oss att renovera dem”, berättar Niclas Henriksson, arbetschef på Byggmästargruppen.

Stort projekt med kvarboende

Med 513 lägenheter, varav många har dubbla badrum, är det ett massivt projekt som ska igångsättas. Dessutom kommer lägenhetsinnehavarna att bo kvar under hela renoveringen.

”Det är sammanlagt 730 badrum, ett riktigt stort projekt som kräver noggrann planering. Här kommer vi dessutom att ha de boende att ta hänsyn till vilket kräver extra omsorg från vår sida”, fortsätter Niclas Henriksson.

Att det kommer att genomföras på ett bra sätt är han dock lugn inför. Byggmästargruppen har den senaste femårsperioden genomfört stambyten i över 10 000 lägenheter i Stockholmsregionen och den absoluta huvuddelen av dessa har skett med kvarboende hyresgäster eller bostadsrättsägare.

”Erfarenheterna har vi använt till att utveckla boendeinriktade program som bland annat innebär personlig kommunikation, extra noggrann renhållning och säkra låssystem. Det är tjänster som varit uppskattade och som kommer väl till pass när vi nu påbörjar Brf Viggbygärdet”, avslutar Niclas Henriksson.

Färdigt våren 2027

Utöver stambytet ska badrummen få nytt porslin, belysningsarmaturer och radiatorer, nya tät- och ytskikt samt uppdaterade elnät. I köken renoveras stammarna och kökssnickerierna anpassas. Spillvattenledningarna byts också i alla byggnader.

Etableringen är redan på plats. Brf Viggbygärdet startas upp i dagarna och därefter väntar drygt fyra års renoveringstid. Överlämning av de färdigrenoverade fastigheterna beräknas ske under våren 2027.