Kontorsfastighet Greenhaus nomineras till Årets Bygge 2023

Greenhaus har byggts av Castellum och Veidekke i Helsingborg. Projektet är ett av 3 nominerade i kategorin Hotell och kontor i Årets Bygge 2023. Foto: Ola Hansson

Under brinnande pandemi, på en pir med endast en tillfartsväg och ytterligare sju närliggande nybyggnadsprojekt har Veidekke och Castellum byggt Greenhaus - en kontorsfastighet med utsikt över Oceanhamnen i Helsingborg. Nu är fastigheten klar - i tid och inom budget. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 inom kategorin hotell och kontor. Uppdelat på sex olika kategorier är det de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2022, som gör upp om titeln Årets Bygge 2023.

Byggindustrin sammanfattar projektet såhär i sin nomineringsartikel:

Greenhaus är en kontorsfastighet på åtta våningar som är placerad nära och delvis över vatten. Huset är certifierat i Miljöbyggnad guld. Det är också WELL guld-certifierat, med fokus på att skapa bästa möjliga förutsättningar för att gynna kontorsarbetarnas hälsa. Det skapas bland annat genom en grön gemensam takterrass som gynnar biologisk mångfald och har plats för möten, yoga, after work, matlagning med mera.

– Man vågar knappt säga det i dessa tider men allt har verkligen flutit på över förväntan, säger Niclas Rosén, projektchef på Veidekke.

Entreprenör: Veidekke
Beställare: Castellum
Hyresgäst: United Spaces, Miljöförvaltningen (Helsingborg), Bengt Dahlgren, Juhlin & Partner, Grant Thornton AFRY, Knowit, Localize, Le Croissant, Helsingborgs Vårdcentral AB
Arkitekt: Jais Landén Krantz arkitekter 
Projektkostnad: 330 Mkr
Entreprenadform: Totalentreprenad

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit. Vinnarna koras den 28 mars på Construction Summit, The Hub i Stockholm.