Nya radhus i Mölle växer fram

Mölles nya radhus. Foto: Xella

Längst ut på skånska Kullahalvön ligger orten Mölle, känd för sin turism och vackra natur. Mitt i byn håller ett bostadsområde med radhus i sten på att växa fram, i ledning av Haaks Stenhus. Fokus ligger på att skapa trivsamma hem med hjälp av högkvalitativa och hållbara byggmaterial, som bland annat bygglösningar av Ytong lättbetong från Xella.

Mölle var från början ett fiskeläge med anor från 1600-talet. Idag är orten ett känt turistmål som lockar både naturälskare och surfare. Mitt i den gamla byn håller Haaks Stenhus just nu på att bygga 11 radhus med planerad inflyttning under hösten 2023. Husen är cirka 135 kvadratmeter stora, uppdelat på två plan och har en genomgående hög standard på materialval.

De nya radhusen har inslag av skiffer i fasaden för att spegla det unika läget vid vackra Kullaberg. Dessutom har man valt att bygga ytterväggarna i massiv lättbetong från Xella, ledande leverantör av hållbara och innovativa bygglösningar i lättbetong och kalksandsten. Ett val som borgar för ett energisnålt och sunt inomhusklimat.

bild
Mölles nya radhus. Illustration: Xella 

Hållbarhet och trivsamhet i fokus

1990 grundade Per Haak företaget Haaks Stenhus och sedan dess har de gått från att vara en anställd till att engagera närmare 40 personer. Företagets vision är att inte bara bygga hus, utan att skapa boenden – ett koncept som även materialvalet realiserar:

-  För oss är det en självklarhet att bygga i lättbetong. Det är ett material med stor värmetröghet, vilket gör att huset håller värmen inne på vintern och stänger den ute på sommaren och därmed leder till ett jämnt och behagligt inomhusklimat året runt. Det betyder att de boende slipper obehagligt drag inomhus och samtidigt sparar pengar genom att hålla den dyra värmen där den ska vara, berättar Per Haak, VD och grundare av Haaks Stenhus

bild
Illustration: Xella 

Små detaljer gör stor skillnad

Till Mölles nya radhus har Xella levererat Ytong lättbetong till både ytterväggarna och mellanbjälklag. Att välja lättbetong till mellanbjälklaget är en av de detaljer som Haaks Stenhus tycker är A och O för att förhöja premiumkänslan i bostaden. Per Haak förklarar:

- Att bygga golvet mellan våningarna, alltså mellanbjälklaget, i lättbetong är ganska ovanligt. Trä är vanligast. Men vi tycker att massiva stenbjälklag tillför något extra till husen, eftersom man slipper det knirr och knarr som ofta finns i hus med träbjälklag. Det är en detalj vi väljer för att öka trivsamheten för de som ska bo i huset när det står klart.

bild
Illustration: Xella 

Per Haak avslutar:

- Vi är glada över att kunna leverera högkvalitativa och trivsamma bostäder som är brandklassade, erbjuder ett utmärkt inomhusklimat och uppfyller kraven på modernt bygge till Mölleborna.

bild
Illustration: Xella