Hundratals tips om brott i byggbranschen

Anders Wiklund/TT: Byggbranschen har pekats ut som ett problemområde för ekonomisk brottslighet. Arkivbild.

Arbetslivskriminalitet är ett stort problem i Sverige. Skatteverket beräknar att över 90 miljarder varje år betalas ut i svarta löner, och byggbranschen har pekats ut som ett problemområde.

Sedan 2016 har tips till Fair Play Bygg, ett branschsamarbete i Stockholm för rättvisare konkurrens, lett till att 163 företag i huvudstadsområdet upptaxerats med över 118 miljoner kronor.

Tipstjänsten fick förra året in 291 tips om misstänkt brottslighet, varav 184 lämnades vidare till myndigheterna.

Utländsk arbetskraft

Misstankarna gäller bland annat penningtvätt, skattebrott och människohandel.

Enligt Kristin Andersson, vd för Stockholms Byggmästareförening, domineras fusket av svartarbete utfört av utländsk arbetskraft med timlöner så låga som tio kronor.

I rapporten syns ökad organiserad ekonomisk brottslighet, vilket många gånger leder till att människor utnyttjas och att seriösa företag som gör rätt för sig konkurreras ut, säger hon.

Förra årets siffror är betydligt lägre än 2021, då 440 tips kom in och 249 lämnades vidare till myndigheterna.

Mörkertal

Nedgången kan bero på mindre rörlighet i Europa på grund av pandemin och kriget. En annan orsak kan vara att Sverige inte är lika attraktivt att jobba i längre på grund av kronkursen. Risken finns också att mörkertalet är fortsatt stort.

Flera faktorer pekar på att arbetslivskriminaliteten ökar i landet i stort. Enligt siffror från Arbetsmiljöverket, polisen och Åklagarmyndigheten lagförs fler arbetsgivare och företag för arbetsmiljöbrott.

Förra året ledde 238 ärenden till åtalsanmälan – en fördubbling jämfört med 2015.