DB Schenker bygger ny terminal I Hudiksvall

Flera automatiserade lösningar säkerställer att DB Schenkers nya terminal i Hudiksvall får en effektivare gods- och pakethantering. Terminalen beräknas stå klar 2024. Foto: DB Schenker

För att möta en växande marknad mer än fördubblar DB Schenker sin terminalyta i Hudiksvall. Den nya terminalen på drygt 2 000 kvadratmeter beräknas stå färdig 2024. Anläggningen blir toppmodern med bland annat automatiserad paketbana och automatisk vägning samt mätning av gods.

"Hudiksvalls fördelaktiga läge, mellan Sundsvall och Gävle, är en annan viktig aspekt som kommer gynna vårt nätverk, både regionalt och nationellt", säger Viktor Strömblad, Head of Land Transport på DB Schenker.

Den nya terminalen byggs i anslutning till den befintliga som är på 800 kvadratmeter. Området blir inhägnat med registrering av all gods- och pakettrafik till och från terminalen. 

– De automatiserade processerna ger en effektiv och säker sortering. En annan fördel är att vi förbättrar hanteringen av godsflödet. Vi får en effektivare och säkrare hantering då vi inte behöver flytta godset i terminalen flera gånger på trånga ytor utan kan hantera in- och utlastning på ett rationellt sätt. Även hanteringen med truckar och lastbilar på markplan blir effektivare med mer tilltagna ytor för stora gods. Allt detta skapar en betydligt säkrare verksamhet och bättre arbetsmiljö för personalen, säger Patrik Ellefsson, DB Schenkers distriktschef för Sundsvall, Örnsköldsvik och Hudiksvall.

Hudiksvall och norra Hälsingland är ett område där företaget har lång tradition och en stark marknad med kunder som växer både på den nationella och internationella marknaden.

"Det finns en uttalad tillväxtstrategi i regionen. Vi har utvecklats tillsammans med våra kunder och ser att godsmängden ökar för varje år. Det finns en framåtanda bland företagen och det märks i vår hantering av allt från paketsändningar till godstransporter. Det ger en trygghet för personalen. Och med fortsatt tillväxt ser vi möjligheter att i framtiden kunna anställa fler", säger Patrik Ellefsson.

En bild som Mikael Löthstam, kommunstyrelsens ordförande i Hudiksvall, delar:

– Vi ser att många ledande företag i kommunen utvecklar och investerar i sina verksamheter. Kommunen har också stora utvecklingsplaner med nya stadsdelar för bostäder och verksamheter. I skenet av allt som händer är det jättepositivt att DB Schenker nu gör den här satsningen som bidrar till utvecklingen i kommunen. Det ligger helt i linje med vår tillväxtstrategi, säger han.

Själva fastigheten ägs av Västra Hamnen-koncernen som utvecklar staden med den nya stadsdelen i Västra Hamnen och kommersiella lokaler med strategiska lägen i Hudiksvall.

Anläggningen blir toppmodern med bland annat automatiserad paketbana och automatisk vägning samt mätning av gods.