Gjuteriet i Varvsstaden - Årets Bygge 2023

Exteriör bild från Gjuteriet i Varvsstaden. Foto: Rasmus Hjortshøj, Coast Studio

Det hållbara kontorshuset Gjuteriet i Varvsstaden i Malmö, kan bli utsett till Årets Bygge i tidningen Byggindustrins prestigefyllda tävling. Gjuteriet är en av tre finalister i kategorin renovering.

Priset för Årets Bygge delas ut i flera kategorier där projektets arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan bedöms. Alla tävlingsbidrag ska uppfylla dessa kriterier och vara färdigställda under 2022.

I december 2020 startade omvandlingen av Gjuteriet och resan från ruin till Oatlys nya huvudkontor tog då sin början. Huset är Varvsstadens mest ikoniska byggnad från Kockumtiden och man har kunnat bevara delar av yttterfasaderna och den utrsprungliga stålstommen. Till det har man adderat en ny platta i ECO-betong, en ny trästomme och stora mängder återbrukat material från demonterade byggnader i Varvsstaden. Bland annat har man kunnat återbruka ca 40 000 tegelstenar, plåt från de gamla varvshallarna och ca 130 stycken återbrukade och renoverade armaturer för allmänbelysning.

bild
Interiör bild från Gjuteriet i Varvsstaden. Foto: Rasmus Hjortshøj, Coast Studio

 – Att utnyttja den gamla arkitekturen och föra in något nytt, det är det som är det fantastiska med det här projektet. Ett projekt som Gjuteriet där vi använder mycket återbruk, ger oss värdefulla kunskaper inför framtiden, säger Matz Thuresson, arbetschef på Peab.

Huset kännetecknas av en storslagen arkitektur där de gamla materialen blir framträdande och känslan av arvet från varvet påtaglig.

 – Det betyder mycket för platsen att vi har kunnat bevara den ikoniska byggnaden Gjuteriet. Där Kockums tidigare göt fartygsdelar, har nu hyresgästen Oatly funnit sig tillrätta. Det är ganska häftigt hur vi tillsammans med Peab har skapat en byggnad som förhoppningsvis står här i minst 150 år till, säger Magnus Alfredsson, projektchef Varvsstaden AB.

Vinnaren av utmärkelsen Årets Bygge utses på tidningen Byggindustrins prisutdelning den 28 mars.
 

Foto: Rasmus Hjortshøj, Coast Studio

Fakta Gjuteriet

  • Byggherre: Varvsstaden AB
  • Arkitekt: Kjellander Sjöberg
  • Byggentreprenör: Peab Sverige AB
  • Totalkostnad: 200 Mkr