Vinnarna av ROT-priset 2023

M3 Bygg tar emot ROT-priset 2023.

Stockholms Byggmästarförenings ROT-pris instiftades 1990 och delas varje år ut till ett projekt där byggnadens kvaliteter tillvaratagits eller anpassats på ett smakfullt sätt. M3 Bygg har vunnit en gång tidigare för Johannes kyrka, samt fått ett hedersomnämnande i samband med renoveringen av Gustaf Vasa kyrka. Årets ROT-pris går till S:t Paulskyrkan – eller projekt Mötesplats Mariatorget – där M3 Bygg också varit en central del.

Projekt Mötesplats Mariatorget, på beställning av Stockholms Stadsmission, kombinerar återställande, ombyggnad och nybyggnad av S:t Paulskyrkan. Nya rum har tillkommit och historiska byggnadselement har förflyttats för att skapa en miljö där samhällets utsatta kan mötas. Att få vinna branschens mest prestigefyllda pris för just det här projektet – som också var nominerat till Kasper Salin-priset – är en stor ära för alla inblandade.

– Projektet har präglats av nära samverkan mellan Stadsmissionen, arkitekterna på Spridd, M3 Bygg och Kyrkans Fastighetssamverkan. Hantverksskicklighet, nytänkande och tillgänglighet är gemensamma nämnare för samtliga vinnare genom åren, så det här är ännu ett fint kvitto på att vi gör något bra, säger Thomas Jansson, VD på M3 Bygg.

Två av sex nomineringar för M3 Bygg

I år var M3 Bygg även nominerade för återställandet av den kulturminnesmärkta båtmanskasernen Kasern II på Skeppsholmen i centrala Stockholm. Byggnaden drabbades av en svår brand 2016, med en helförstörd takkonstruktion och stora vattenskador efter släckningsarbetet som följd. För att tillvarata byggnadens rika historia använde M3 Bygg bland annat samma teknik som när takstommen byggdes år 1819.

Övriga nominerade till årets ROT-pris var Campus Vasastan, Charkuteristen 5, Kvarteret Drevkarlen 9 samt Nya Turebergshuset. Prisutdelningen gick av stapeln i Kulturhuset 12 maj.

Ur juryns motivering till ROT-priset 2023:

Vi imponeras av hur de stora greppen och den höga tekniska komplexiteten i projektet lyckas med konststycket att kännas självklara. Det lekfulla i att behandla det nya inre torgets fasader som om de vore mot en piazza känns fräscht utan att det blir en pastisch. En skicklig och stilsäkert hanterad balansakt. Med en fingertoppskänsla har teamet skapat sekvenser av rumsligheter inom husets maxade funktionalitet.”

Foto: Rotundagruppen