Varberg tar sikte mot Årets Stadskärna 2026

Fotograf: Natalie Greppi.

För att stärka samverkan den kommande 3-årsperioden mellan Varbergs kommuns förvaltningar, bolag och näringslivet i stadskärnan kring stadskärnans utveckling, satsar Varberg mot utmärkelsen Årets stadskärna 2026. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Syftet är ytterst att en ansökan till Årets Stadskärna bedöms kunna bidra till en fortsatt positiv utveckling av stadskärnan och en ökad samverkan mellan Varbergs kommun och involverade näringslivsföreningar i stadskärnan och i besöksnäringen i stort.

- Varbergs stadskärna är ett vardagsrum och mötesplats för våra invånare, ett skyltfönster för våra besökare och en marknadsplats för våra företagare i innerstaden. Vi ser positivt på en gemensam satsning tillsammans med näringslivet, för att fortsatt utveckla stadskärnan mot en myllrande plats vid havet, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande.

 

Quality Mark-certifiering av samverkan i stadskärnan
En så kallad Quality Mark-certifiering av Varbergs stadskärna är granskad och godkänd av den nationella organisationen Svenska Stadskärnor under våren 2023. I denna certifiering finns skriftliga avsiktsförklaringar från följande organisationer som verkar för stadskärnans utveckling: Varberg Handel, Varbergs krögarförening, Hotellgruppen Varberg, Fastighetsägarna GFR (Varbergskretsen), Galleria Trädgården och Visit Halland.

- Näringslivet i Varbergs stadskärna har haft ett par tuffa år under pandemin, och därefter rakt in i en orolig tid med andra utmaningar som inflation, räntehöjningar och oro i omvärlden. Tillsammans satsar vi nu på en fördjupad samverkan med kreativitet för att gemensamt stärka flödena till stadskärnan, säger Martin Andersson, näringslivsdirektör i Varbergs kommun.