Ola Serneke tilldelas Nyckeln till Göteborg

Fotograf: Anna Kuylenstierna.

Business Region Göteborg har valt att dela ut årets jubileumsnyckel till Ola Serneke, som enligt motivation har gjort ett bestående avtryck i Göteborg, och betydande insatser för stadens tillväxt och utveckling.  

Utmärkelsen Nyckeln till Göteborg delas vanligtvis ut till en etablering i Göteborgsregionen, som har stor betydelse eller inverkan på regionens långsiktiga tillväxt, skapar arbetstillfällen eller tillför regionen andra värden som bedöms vara av stor vikt. I år väljer vi att dela ut en annorlunda nyckel, en jubileumsnyckel, till en person som betytt och betyder mycket för Göteborgs utveckling. 

– Det är med stor glädje vi idag får äran att överlämna denna utmärkelse till Ola Serneke. Han är en sann entreprenör och visionär, vars engagemang och arbete inspirerar oss andra att sikta mot högre höjder, säger Patrik Andersson, vd på Business Region Göteborg. 

Nyckeln till Göteborg är en symbolisk gåva som delas ut av Business Region Göteborg och består i en avgjutning av den en gång förgyllda stadsnyckel som hittades 1965 vid arkeologiska utgrävningar i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg.   

Nyckeln tilldelas Ola Serneke, med motiveringen:  

"Ola är en entreprenör och visionär som genom sitt engagemang och framstående arbete har gjort betydande insatser för Göteborgs utveckling och tillväxt. 

Hans bidrag till Göteborgs affärsklimat och samhällsbyggnad är betydande. Ett tjockt pannben och en unik förmåga att identifiera och genomföra stora och komplexa projekt, som nu gör avtryck i stadens skyline. Hans engagemang och dedikation har inte bara bidragit till stadens infrastruktur, utan även utvecklat Göteborg som en dynamisk och attraktiv plats för företag och invånare. 

Ola är en person (med starkt idrottshjärta), som bokstavligt talat visat att det går att nå skyhöga mål, med en stor vilja att förbättra, inte bara för Göteborg, utan för världen. Nu står Nordens högsta byggnad snart färdig, Göteborgs nya landmärke. Kanske är det kaxigheten, modet att våga, som har gjort hans resa till den framgångssaga den är". 

 

Business Regions Ordföranden, Mattias Jonsson, överlämnade nyckeln torsdagen den 1 juni under en ceremoni på Lindholmen med anledning av stadens 400-årsjubileum, inför en publik på 400 personer från det göteborgska näringslivet.