57 rulltrappor till den nya tunnelbanelinjen

Kone ska utrusta nya stationer i Stockholms nya tunnelbana. Foto: Rundquist arkitekter/TMRW

KONE, ett företag inom hiss- och rulltrappsindustrin, har vunnit två ordrar av Region Stockholm för att att leverera en passerlösning och femtiosju rulltrappor till nio nya stationer på den pågående utbyggnaden av Stockholms tunnelbana.

Stationerna är Arenastaden och Hagastaden och tunnelbanelinjen som kommer att gå mellan Odenplan och Arenastaden är en del av den gröna-linjen. Arenastaden är redan idag en hållbar stadsdel med högkvalitativa bostäder, kontor, hotell och högklassiga kommunikationer. Den nya stationen Hagastaden får två entréer, en till Solna och en till Södra Hagalunds industriområde.

Den blå linjen består av sju nya stationer mellan Kungsträdgården och Nacka /Söderort: Sofia, Hammarby Kanal, Sickla, Järla, Centrala Nacka, Gullmarsplan och Slakthuset.

Företagets leverans inkluderar 22 KONE TransitMaster - rulltrappor och för den blå linjen 35 KONE TransitMaster -rulltrappor. Dessa rulltrappor möter mycket specifika kundkrav, tex direktdrivning för över 40 meters lyfthöjd i den gula linjen och över 30 meters lyfthöjd i den blå linjen.

– De nya tunnelbanelinjerna kommer att skapa fler alternativ för resor i Stockholm. Vi är stolta över att leverera våra lösningar till de nya stationerna och bidra till ett smidigt och säkert personflöde." säger Axel Berkling, KONE Executive Vice President för Central- och Nordeuropa.

Huvudutvecklare för båda banorna är Region Stockholms förvaltning gällande utbyggd tunnelbana. Den gula linjens ledande arkitekter är Rundquist arkitekter. För den blå linjens utbyggnad är det SWECO architects som är ansvariga.

Linjerna är planerade att öppna för trafik från och med 2028.