Hemlingborg nominerat till Årets Bygge 2024

Projektet som omfattar 18 000 kvadratmeter beskrivs som ett av Sveriges största träbyggnadsprojekt. Fotograf: Jansin & Hammarling

När det var dags att tillhandahålla samhällsservice för Gävles senaste stadsdel uppstod tanken att förena flera verksamheter – förskola, skola och äldreboende – under ett och samma tak. Det resulterade i en innovativ byggnad där de olika sektionerna kan samarbeta och dra fördel av varandras närvaro. Hemlingborg är nu ett av de tre projekten som nominerats inom kategorin Samhällsfastigheter för Årets Bygge 2024. Vinnaren kommer att avslöjas den 19 mars.

Byggindustrin, sammanfattar projektet i sin nomineringsartikel:

Sedan försommaren 2023 ståtar multifunktionshuset Hemlingborg som ett nav mitt i byn. Byggt med stomme i KL-trä och fasad i tegel med en vision om att föra samman skolan, förskolan och äldreboendet som huserar där. Bland annat delar de olika verksamheterna flera ytor som exempelvis personalrum, storkök och idrottshall men också funktioner som vaktmästare och sjuksköterska samutnyttjas.
 

– Det är lite unikt, det är nog första gången jag varit med om att man kombinerar det så intimt som här, säger Bosse Rickegård, byggchef på Gavlefastigheter.

Entreprenör: Byggpartner i Dalarna AB
Beställare: Gavlefastigheter i Gävle kommun AB i nära samarbete med AB Gavlegårdarna
Arkitekt: Carl Lindekrantz, White
Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan (partnerskapsentreprenad)
Totalkostnad: 575 mkr exkl moms

Totalt nomineras 18 projekt som färdigställts under 2023. Projekten är uppdelade i sex kategorier – bostäder, hotell och kontor, infrastruktur, industri/logistik/butik, samhällsfastigheter och renovering – med en vinnare i varje kategori, samt en samlad totalvinnare. Likt tidigare år granskas alla projekt utifrån våra fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit. Vinnarna koras den 19 mars på Construction Summit, Sergel Hub i Stockholm.