Wisdome Stockholm i finalen för Årets Bygge 2024

Stomentreprenören Blumer Lehmann är ett anrikt schweiziskt familjeföretag med spetskompetens inom parametrisk design. Fotograf: Anna Gerdén.

Wisdome Stockholm är en sfärisk vetenskapsteater, konstruerad helt i trä med en världsunik byggteknik, belägen mitt på Kungliga Djurgården. Projektet har blivit nominerat i kategorin Samhällsfastigheter för Årets Bygge 2024. Vinnaren kommer att tillkännages den 19 mars.

Byggindustrin, sammanfattar projektet i sin nomineringsartikel:

Wisdome Stockholm är Tekniska museets storsatsning på att med hjälp av visualiseringsteknik öka intresset för matematik, teknik och fysik. Byggnadens hjärta är domen, själva vetenskapsteatern som är en omslutande biograf. Totalt finns det fem domer under Wisdome-flagg – i Norrköping, Malmö, Umeå och Göteborg – men anläggningen intill Tekniska museet på Norra Djurgården i Stockholm är den senaste.

– Det har blivit en katedral, det har en arkitektonisk verkshöjd som är så extremt hög. Jag tycker att den har ett eget formspråk samtidigt som den är oerhört mjuk utifrån sett. Vi skulle visa svenskt träbyggande och direkt när du kliver in ser du resultatet: ”wow!” säger Astrid Stenberg, projektledare, Tekniska museet.

Entreprenör: Oljibe
Beställare: Tekniska museet
Arkitekt: Elding Oscarson
Entreprenadform: Utförandeentreprenad
Totalkostnad: 234 milj kr (förstudie, projektering, byggentreprenad, dometeknik, utveckning innehåll, projektledning)

Totalt nomineras 18 projekt som färdigställts under 2023. Projekten är uppdelade i sex kategorier – bostäder, hotell och kontor, infrastruktur, industri/logistik/butik, samhällsfastigheter och renovering – med en vinnare i varje kategori, samt en samlad totalvinnare. Likt tidigare år granskas alla projekt utifrån våra fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit. Vinnarna koras den 19 mars på Construction Summit, Sergel Hub i Stockholm.