Innovativt projekt för framtidens transporter vid Skellefteå Droneport

Byggandet av Skellefteå Droneport pågår förväntas vara klart efter sommaren. Foto: Skellefteå Science City

Ett nyskapande projekt vid Skellefteå Droneport ska utföra förkommersiella tester för drönarfrakt. Projektet integrerar samhällsdialog, teknologi, affärs- och hållbarhetsaspekter samt tillstånd och regler för att möjliggöra framsteg inom området. Det leds av Katla Aero i samarbete med VTI, Skanska och Skellefteå Airport under två år.

Projektet inkluderar anpassning av drönare efter fraktkrav, design av flygrutter, ansökan om luftrumstillstånd och testflygningar från droneporten, även under vinterväder. Byggandet av Skellefteå Droneport pågår förväntas vara klart efter sommaren.

Skellefteå Airport ansvarar för driften av droneporten och nödvändiga processer för start, landning och laddning av drönare. VTI fokuserar på att identifiera kostnader och samhällsnyttiga tillämpningar för drönartransporter genom att analysera fördelar, nackdelar samt behov och krav från olika intressenter. Projektet är en del av ELIS-programmets "lära genom att göra"-filosofi och förväntas vara central för droneportens utveckling och uppbyggnad, etablerande Skellefteå Droneport som en viktig nod för forskning och utveckling inom drönarfrakt och autonoma lufttransporter.

Källa: Skellefteå Science City