Swecem och Benders i nytt samarbete för klimatvänlig betongproduktion

Bild: Swecem.

Swecem och Benders Sverige går samman i en ny satsning för att främja klimatförbättrad betongproduktion genom att etablera en ny terminal i Uddevalla för lagring av Merit, ett innovativt bindemedel som ska minska koldioxidavtrycket i betong.

Genom att hyra en av Benders nya silos i Kärranäs Uddevalla möjliggör Swecem förkortade transportsträckor och smidigare leveranser till kunder i Västsverige, vilket stöder det ökande behovet av bindemedel med lägre klimatavtryck inom bygg- och anläggningsbranschen.

Ludwig Zetterström, VD för Swecem, uttryckte sin glädje över den utökade verksamheten och betonade fördelarna med att kunna leverera mer miljövänligt till kunder i regionen. Swecem har sedan 2020 framställt Merit i Oxelösund och strävar nu efter att bredda tillgängligheten för klimatsmarta bindemedel genom denna nya terminal.

Benders Sverige ser detta samarbete som en betydande miljöinvestering och en möjlighet att göra alternativa bindemedel, såsom Merit, mer tillgängliga för användning i deras egen produktion och för övriga kunder. Mats Jakobsson, VD för Benders Sverige AB, understryker vikten av att minska utsläppen och berättar att terminalen i Uddevalla kommer att bidra till detta genom att ersätta lastbilstransporter med fartygstransporter, vilket resulterar i betydande utsläppsreduktioner.

Leveranser från den nya terminalen i Uddevalla förväntas påbörjas under årets tredje kvartal och kommer att gynna kunder i Västsverige med klimatsmarta betonglösningar.